Ptice in ljudje

Ptice so najbolj priljubljena skupina živali, ki navdušujejo ljudi po vsem svetu. Srečujemo jih vsakodnevno. Pritegnejo nas s svojim oglašanjem, videzom in sposobnostjo, ki jim jo že od nekdaj zavidamo – letenjem. Kot simboli v kulturi, umetnosti in religiji igrajo pomembno vlogo v večini človeških kultur.

Ko postanemo nanje pozornejši, se začnemo spraševati, ali jih sploh poznamo. Zanima nas, kako živijo, s čim se hranijo, kje gnezdijo. Velikokrat ne vemo, kako naj jih opazujemo, ne da bi jih vznemirjali, in kako naj jim pomagamo, ne da bi jim naredili več škode kot koristi.

V društvu želimo naše navdušenje in znanje deliti tako z otroci kot tudi z odraslimi, zato izvajamo številna izobraževanja, izlete in druge dogodke. Spoznavanje ptic je lahko prvi korak k spoznavanju pomena ohranjanja okolja in narave ter vzpostavljanja boljših pogojev za življenje tako ptic kot ljudi.

 • 3_1_iwc_hrvoje_orsanic_

  Ljudje in ptice

  Ptice so najbolj priljubljena in raziskovana skupina živali na svetu in imajo pomembno vlogo pri prizadevanjih za ohranjanje narave. Zakaj je varstvo biotske pestrosti nujno potrebno za obstoj človeštva?
 • 3_1_monitoring_iba_peter_buchner_

  Ptice Slovenije

  Spoznajte različne ptice, ki se pojavljajo v Sloveniji in Evropi. Zbrali smo opise in fotografije več kot 250 vrst.
 • 2_3_kred_rubinasti_slavec_dare_sere

  Komisija za redkosti

  Komisija za redkosti skrbi za zbiranje, presojanje in urejanje podatkov o pojavljanju redkih vrst ptic v Sloveniji. Preverite najnovejše odločitve o redkostih in s pomočjo obrazca sporočite svoja opazovanja.
 • 3_1_sipkk_primoz_kmecl_

  Opazovanje ptic

  Kje, kdaj in kako preživeti nepozaben dan v naravi? Imate težave pri določevanju različnih vrst znotraj posameznih skupin ptic? Naši namigi vam bodo zagotovo v pomoč in navdih.
 • 3_1_sipkk_primoz_kmecl_

  Pomagajmo pticam in naravi

  Napotki, kako lahko z majhnimi spremembami pomagamo pticam, ki so se naselile v naši bližini, in tako obogatimo svoje okolje.
 • 3_1_sipkk_primoz_kmecl_

  Izobraževanje

  Bogato ornitološko znanje in ljubezen do narave prenašamo tako na odrasle kot tudi na najmlajše. Učitelji, vzgojitelji in drugi pedagoški delavci lahko tukaj najdete več o naših izkušnjah in priporočilih.