Akcija “Ptice okoli nas” je zaključena, tukaj so že prvi rezultati

V nedeljo se je zaključila akcija Ptice okoli nas, ki je potekala ves pretekli teden in je združila opazovalce ptic po vsej Sloveniji. Namen akcije je ugotoviti stanje naših pogostih vrst ptic ter ljudem približati naravo in vzbuditi čut zanjo. Odziv ljudi je bil odličen, imamo pa tudi že prve delne rezultate akcije.

IMG_1317

Taščica je v okolici naših domov pogosta vrsta.
foto: Tilen Basle

Z akcijo Ptice okoli nas smo pričeli v letu 2009 in od takrat v njej vsako leto sodeluje več sto opazovalcev, ki v tednu akcije preštejejo tudi več kot 10.000 ptic. V letu 2013 smo uvedli elektronski vnos podatkov na naši spletni strani in od takrat lahko podatke pridobimo veliko hitreje, njihova obdelava pa je lažja. Prav zato vam lahko že danes posredujemo nekaj delnih rezultatov!

Do danes je podatke o opazovanjih elektronsko oddalo 438 popisovalcev, ki so skupaj opazili 10.274 osebkov ptic. Te so pripadale 55 vrstam, tri najštevilčnejše pa so bile domači vrabec, velika sinica in siva vrana.

Vsem, ki ste letos z nami preštevali ptice okoli nas se najlepše zahvaljujemo za sodelovanje in hkrati upamo, da je bilo to za vas in vaše bližnje posebno doživetje. Hkrati naprošamo vse, ki podatkov še niste sporočili, da to storite čim prej.
Priporočamo uporabo spletnega obrazca.