Pomlad je že pred vrati

Podatke o prvih opazovanjih kmečkih lastovk smo letos prejeli iz Grčije, pri nas pa lahko že poslušamo žvižganje škorcev, ki so eni izmed prvih znanilcev, da je pomlad tik pred vrati.

2015_3_2_cebelar_SANarava se pripravlja na prihod pomladi, kmalu bo vse, kar bodo potrebovale ptice selivke, ko se vrnejo v naše kraje, nared. Izginil bo sneg, zemlja se bo odtalila, živali se bodo prebudile iz zimskega spanja, popki na drevesih in grmih se bodo napeli, v zraku bo vedno več žuželk, ki so hrana za ptice selivke. Na milijone ptic se bo, tako kot vsako leto, vrnilo v Evropo in Azijo, kjer bodo vzgojile svoj zarod.

Na njihovi selitveni poti jih bodo spet spremljali otroci in drugi ljubitelji ptic ter na spletni strani projekta Pomlad prihaja! beležili svoja prva opazovanja petih vrst ptic selivk: kmečke lastovke, kukavice, bele štorklje, hudournika in čebelarja.

Letos vas vabimo, da uredite svoj vrt ali balkon tako, da bo pticam čim bolj prijazen – izdelajte in namestite gnezdilnice, posadite grmovje ali drevo, ki bo pticam služilo kot zavetje in prehranjevališče. Na spletni strani projekta lahko že zdaj najdete mnogo koristnih napotkov, kako pomagate pticam, tako na vrtu kot v vaši okolici. Nekaj predlogov kako urediti pticam prijazen vrt pa najdete tudi tukaj.

To leto smo v okviru projekta ponovno pripravili različne aktivnosti tako za mlade kot tudi za ostale. Mladi do 16. leta lahko že sedaj sodelujejo v risarskem natečaju »Popoln vrt« (1. nagrada je daljnogled Opticron!), povabili smo vas že k 1. delu fotografskega natečaja na Flickr spletni strani, aktivnosti projekta pa lahko od letošnjega leta spremljate tudi na Facebook-u. Nikakor pa to pomlad ne pozabite vnesti svojih prvih opazovanj petih vrst znanilk pomladi! To lahko storite do 21.junija 2015. Vabljeni k sodelovanju.

Če bi želeli vračanje ptic selivk spremljati v razredu ali na sprehodu, smo za vas pripravili tudi priročen letak ter plakat, ki ga lahko izobesite v razredu in skupaj z otroci spremljate prihod naših ptic. Le te izpolnjene pošljite na društvo najkasneje do 31.5.2015.