Ares – sredozemski sokol z otoka Visa

Med letošnjim dopustovanjem na otoku Visu je mlad slovenski ornitolog skupaj z družino naletel na prav zanimiv prizor. V vodnjaku je našel še živega sredozemskega sokola in v trenutku je stekla reševalna akcija. Sokol je preživel in okreval, dobil pa je tudi ime – Ares.

2015_8_17_ares_sokol_vis_roklobnik

Ares je nesrečno padel v vodno jamo.
foto: Rok Lobnik

Da lahko na Slovence naletimo marsikje je že dogo znano, kljub temu, da nas je zgolj dva milijona. V poletnih mesecih pa nas je še posebej veliko na Hrvaškem, ki že mnoga leta velja za najbolj priljubljeno turistično destinacijo. Kljub temu, da smo ponavadi v dopustniškem duhu nekoliko bolj leni, pa mnogi ves čas oprezajo za zanimivimi stvarmi in so zmeraj pripravljeni pomagati. Takšna je tudi dopustniška zgodba našega mladega ornitologa Roka Lobnika iz Maribora, ki je med dopustovanjem na otoku Visu skupaj z družino pred gotovo smrtjo rešil mladega sredozemskega sokola.

Rok pripoveduje: “Ob ogledu otoka Visa smo se vračali iz raketne baze Stupišće. V jami za zbiranje deževnice smo zagledali sredozemskega sokola (Falco eleonorae), ki se je oklepal palice v jami in ni mogel poleteti. S skupnimi močmi smo sokola rešili na kopno in ga z džipom odpeljali v Komižo.

Sokolu smo dali ime Ares (grški bog vojne, ker smo ga našli v bližini topovske baze). Vodnik je obljubil, da bo zanj poskrbel in nas po mailu obvestil, kako je z njim. Tako sem izvedel, da so Aresa s trajektom odpeljali v Split, kjer so ga prevzeli člani Sokolarskega centra. Aries sedaj okreva v sokolarskem zatočišču v Šibeniku. Sporočili so nam tudi, da se bo že naslednji teden vrnil na otok Vis. Srečno Ares!

Dogodek je posnela tudi hrvaška televizija, prispevek pa si lahko ogledate na tej POVEZAVI.

Roku čestitamo za pogumno in plemenito dejanje, Aresu pa želimo uspešno okrevanje, selitev in povratek na otok Vis v prihodnjem letu.