Bliža se PTIČARIJADA 2015

Letošnja Ptičarijada bo potekala na Primorskem, na območju občine Ilirska Bistrica, in sicer v soboto, 10. oktobra 2015. Tekmovalni del bo potekal dopoldan, srečanje ptičarjev, ki predstavlja družabni del Ptičarijade, pa smo letos zaradi pravljične številke (ta je že sedma) razširili in bo potekal preko popoldneva in noči. Tekmovanje seveda ni pogoj za srečanje, zato pridite, veseli vas bomo!

Ptičarijada 2014 je potekala na Dolenjskem. Skupno je bila zabeležena 101 vrsta ptice. Foto: Gregor Bernard

Ptičarijada 2014 je potekala na Dolenjskem. Skupno je bila zabeležena 101 vrsta ptice. Foto: Gregor Bernard

Tekmovalni del

Tako kot vsa leta doslej, se bodo skupine pomerile v dveh disciplinah: številu opazovanih in številu fotografiranih vrst. Skupino morajo sestavljati vsaj trije člani. Omejitev navzgor je samo posredna, saj se morajo prevažati z enim vozilom in na terenu delovati kot skupina. Izbira taktike je seveda prosta, a bo letos bo zaradi zelo raznolikega tekmovalnega poligona zelo pomembna. Zaključek tekmovalnega dela bo popoldan v Črnem dolu (glej spodaj), kjer bo razglasitev rezultatov in podelitev zmagovalnih majic.

Družabni del

Srečanje po tekmovanju je letos namenjeno vsem članom in prostovoljcem društva. Malo je trenutkov, ko se lahko srečamo in jeseni, ko je terenov za ptice manj, je še najlažje. Tisti, ki boste dopoldan tekmovali, ne rabite spodbude, zatorej vabljeni tudi vsi ostali, da se nam pridružite. Druženje bo letos v Črnem dolu (Z od Sviščakov) ob taborniški koči, kjer se bo dalo tudi prespati. In kakor se za taborniški kraj spodobi, bo zvečer taborni ogenj in poslušanje jelenovega ruka.

Zaradi zelo slabe vremenske napovedi je odpovedan izlet na Volovjo reber v nedeljo, 11.10., po Ptičarijadi. Ptičarijada pa bo in tudi v koči bo mogoče prespati.

Zaradi lažje organizacije dogodka vas prosimo, da se najkasneje do 30.9.2015 (če boste tudi tekmovali) oziroma najkasneje do 5.10.2015 (če se nam boste pridružili le popoldne na družabnem delu) prijavite pri Katarini Denac na naslov katarina.denac@dopps.si. Vsem tistim, ki se boste prijavili v tekmovalni del, bomo teden dni pred Ptičarijado poslali natančna navodila. Zdaj si torej rezervirajte čas in pa za Ptičarijado navdušite še kakšnega od svojih kolegov!