5. Pomurski ornitološki vikend letos v Negovi in okolici

Člani Pomurske sekcije DOPPS so v času »krompirjevih« počitnic med 23. in 26. oktobrom v Negovi in okolici izvedli 5. Pomurski ornitološki vikend. Letos se je ornitološkega vikenda udeležilo 24 osnovnošolcev starih od 10 do 15 let iz šestih osnovnih šol v Pomurju.

»Osnovni namen Pomurskega ornitološkega vikenda je spoznavanje in določanje ptic na terenu, preživeti čim več časa v naravi, biti telesno aktiven ter spoznavati naravne posebnosti določenega območja. Pri tem se učimo delati v skupinah in razvijati pozitiven odnos do okolja ter sovrstnikov« pravi Larisa Gregur, vodja 5. Pomurskega ornitološkega vikenda.

Skupina, ki je spremljala gozdne ptice, foto: Gregor Domanjko

Skupina, ki je spremljala gozdne ptice, foto: Gregor Domanjko

Prvi dan so se otroci in mentorji po prihodu v prostore OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova ter namestitvi najprej spoznali med seboj. Sledila je predstavitev programa dela, seznanitev z aktivnostmi in poslanstvom DOPPS ter ogled kratkega animiranega filma.

Sobotno jutro so udeleženci začeli s skupinskim razgibavanjem, pri katerem je vsak pokazal eno vajo. Po zajtrku so se razdelili v pet skupin, ki jih je vodilo devet mentorjev, prostovoljcev. Vsaka skupina posebej je spoznavala in določala ptice ter njihova življenjska okolja; v mešanem gozdu med Negovo in Kunovo, v naselju Negova, na in ob Negovskem jezeru, ki je del krajinskega parka in v odprti kulturni krajini z visokodebelnimi sadovnjaki. Posebej navdušeni so bili otroci ob predstavitvi obročkanja ptic, ko so si posamezne ptice lahko ogledali od blizu ali jih celo držali v roki. Popoldne so vse skupine preživele v Ščavniški dolini, kjer so otroci spoznavali ptice kmetijske krajine in posebnost tega dela Slovenije – slatinske izvire in mofete. Dan so zaključili z večernim izzivanjem in poslušanjem sov.

V nedeljo dopoldne so otroci v skupinah ponovno spoznavali ptice različnih življenjskih okolij v okolici Negove. Popoldne je sledil nagradni kviz »Lepo je biti ornitolog« in večerno druženje ob pečenih kostanjih. Zadnji dan ornitološkega vikenda so otroci izdelovali plakate in predstavitve svojih opazovanj ter dela, ki so ga popoldne na zaključni prireditvi predstavili svojim staršem in drugim zbranim gostom v OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova. Skupaj so udeleženci 5. Pomurskega ornitološkega vikenda v dveh dneh opazili ali slišali 55 različnih vrst ptic.

Larisa Gregur po uspešno izvedenem Pomurskem ornitološkem vikendu: »Lepe stvari vedno hitro minejo. Tako je bilo tudi letos s 5. POV. Neverjetni udeleženci in mentorji so vsak s svojim prispevkom pripomogli ustvariti še en nepozaben ornitološki vikend. Hvala vsakemu posebej! Upam, da se vidimo spet naslednje leto.«

Člani DOPPS se pri izvedbi 5. Pomurskega ornitološkega vikenda za finančno in materialno podporo najlepše zahvaljujejo Tovarni bovdenov in plastike d.d. iz Lenarta, Elektru Maribor, JZ Krajinski park Goričko in Pekarni kavarni in slaščičarni Šijanec