Ustavimo ilegalen lov na ptice pevke v Franciji

2015_19_10_lpo_kampanija_cabs

Načini lova so zelo različni in kruti – ptica, ujeta v limanice.
foto: CABS

LPO France, tamkajšnji BirdLife International partner je v sodelovanju s Komitejem proti poboju ptic (CABS) pripravil spletno kampanijo za ustavitev ilegalnega lova na tamkajšnje ptice pevke. Z nekaj kliki lahko na spletni strani oddate glas in tako podprete njihova prizadevanja v boju proti ilegalnemu lovu.

Pod pretvezo »Francoske tradicije« izginjajo ptice pevke, tudi tiste pogoste, katere vidimo na naših vrtovih, parkih in na podeželju. Izjema niso niti taščice, črnoglavke in liščki, ptice, ki nas v spomladanskih mesecih razveseljujejo z njihovim čudovitim petjem.

Načini lova ptic pevk so popolnoma neselektivni in kruti, ter pogosto pokončajo tudi vrste, katere so zaščitene, ogrožene ali za lovce nezaželene. Ptice se ulovijo na limanice, v zanke ali pa jih pokonča težka past. Tiste, ki se znajdejo v ujetništvu so pogosto pod velikih stresom in ne malo kdaj poškodovane. Velikokrat predstavlja ilegalen lov na ptice pevke donosen posel za mnoge lokalne restavracije.

Krivolovci v Franciji za svoja početja niso preganjani, saj vlada njihova početja obravnava kot »tolerantna«. LPO zato potrebuje vaše glasove za zaustavitev teh barbarskih dejanj, ki zagotovo ne sodijo v današnje čase. Francoski predsednik Hollande je izjavil, da vidi Francijo kot vzorno v trudu za zaščito biodiverzitete. S podpisom peticije želijo predsednika opomniti na ta kruta dejanja in ga naprositi k ukrepanju za ohranitev biodiverzitete in spoštovanju zakonodaje za zaščito ptic.

Spletno peticijo in več informacij lahko najdete na tej POVEZAVI. Spletna stran je v Angleškem jeziku.

Vrtni strnad je nacionalna specialiteta

Vrtne strnade ulovijo žive in jih v temi zredijo. Nato jih utopijo v konjaku (Armagnac) in skuhajo!