6. Pomurski ornitološki vikend

Člani Pomurske sekcije DOPPS smo med 28. in 31. oktobrom že 6. leto zapored uspešno pripravili Pomurski ornitološki vikend. Z 22 osnovnošolci iz osmih različnih osnovnih šol smo raziskovali Goričko.

Večino časa smo preživeli na terenu v okolici Osnovne šole Šalovci, raziskovali pa smo tudi širšo okolico Goričkega. Odšli smo na Ledavsko jezero in tam popisali vodne ptice ter na grad Grad, kjer smo si poleg različnih poučnih filmov ogledali tudi nekaj soban (od vsega skupaj 356).

Na Ledavskem jezeru smo popisali vodne ptice, foto: Gregor Domanjko

Na Ledavskem jezeru smo popisovali vodne ptice, foto: Gregor Domanjko

Jasno in toplo noč smo izkoristili za poslušanje sov, med drugimi tudi markantne velike uharice (Bubo bubo), največje sove v Evropi. V štirih dneh smo popisali kar 62 vrst ptic. Med zanimivi velja omeniti čopastega škrjanca (Galerida cristata), rumenoglavega kraljička (Regulus regulus), krivokljuna (Loxia curvirostra), žvižgavko (Anas Penelope) in druge. Aktivni smo bili tudi v nedeljo, saj smo poleg dopoldanskega terena za zaključno ponedeljkovo predstavitev pripravljali še plakate in predstavitve ter na dvorišču šole namestili krmilnico in gnezdilnico. Nismo pa samo delali, ampak smo se tudi družili ob večerni peki kostanjev.

Pri izvedbi 6. Pomurskega ornitiološkega vikenda so nas finančno podprli Tovarna bovdenov in plastike d.o.o. iz Lenarta, Elektro Maribor, podjetje ARCONT, Pan Organic, Panorganica, TEO-TEN in ARKO. K organizaciji so tudi znatno prispevali OŠ Šalovci, Javni zavod Krajinski park Goričko, Vesna Kitthiya, Gregor Harb, Mia Marinič, družina Kuzmič iz Vidoncev, za kar se vsem iskreno zahvaljujemo.

Hvala pa tudi Gregorju Domanjku, Mojci Podletnik, Nataši Bavec, Darku Lorenčiču, Anji Ivanuš, Robiju Gjergjeku, Robiju Šiškotu, Aleksandru Korenu, Tamari Karlo in Željku Šalamunu, ki so se odzvali na vabilo za mentorstvo.

Larisa Gregur, vodja ornitološkega vikenda in Gregor Domanjko, predsednik Pomurske sekcije DOPPS