Ptičja gripa spet v Evropi

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so sporočili, da se je v Evropi ponovno pojavila ptičja gripa oz. aviarna influenca (HPAI) podtipa H5N8.

Labod grbec, ki je poginil, vir: geograph-org-uk, foto: Albert Bridge

Poginuli labod vir: Wikimedia Commons, geograph-org-uk, foto: Albert Bridge

Najprej je bila bolezen potrjena na Madžarskem pri labodu grbcu (Cygnus olor), čez nekaj dni pa so madžarske oblasti obvestile Evropsko komisijo še o pojavu gripe na več kot 10.000 puranih. Poljska je Komisijo o potrditvi gripe pri prostoživečih pticah obvestila 7. novembra, ko so našli okoli 50 mrtvih ptic. Pri prostoživečih pticah so virus zatem potrdili tudi na Hrvaškem, v Nemčiji, Švici in Avstriji. Predvideva se, da gre na podlagi dosedanjih ugotovitev za začetek kroženja virusov aviarne influence, zaskrbljujoče pa je, da gre za pojav visokopatogenege seva. Prav tako je verjetno, da se bo virus pojavil v drugih državah članicah EU.

Glede na to, da se bolezen trenutno pojavlja predvsem pri prostoživečih pticah, Ministrstvo in Evropska komisija pozivata med drugimi tudi ornitologe in ljubitelje ptic, da pozorno spremljajo spremembe v populacijah prostoživečih ptic v naravi (pogini, nenavadno obnašanje) in o vsaki spremembi nemudoma obvestijo Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.