15. Srečanje mladih ornitologov Slovenije

V mesecu novembru smo v Mariboru ponovno organizirali Srečanje mladih ornitologov Slovenije, ki je namenjeno mladim raziskovalcem. Letošnji dogodek je bil osredotočen na predstavitev dogodivščin in zanimivih opazovanj s terena, predstavljeni pa sta bili tudi dve raziskovalni nalogi.

2016_17_11_SMOS_banner

Na letošnjem 15. Srečanju mladih ornitologov Slovenije, ki je potekalo v soboto, 12. novembra 2016 v Mariboru je 6 mladih ornitologov predstavilo svoja terenska in raziskovalna doživetja preteklega leta. Prisluhnili smo lahko pestrim predstavitvam terenskih dogodivščin tako doma, kot tudi v tujini in celo onstran luže.

Predstavitve na dogodku so bile sledeče:

2016_17_11_SMOS_TilenBasle

Dogodek je pritegnil nekoliko več kot 20 poslušalcev.
foto: Tilen Basle

VanesaMoje dogodivščine s pticami
Pregled vseh terenskih zanimivosti v preteklem letu, katere je Vanesa podkrepila z odličnimi fotografijami.

MitjaNaša terenska aktivnost
Mitja je predstavil pregled terenskih dogodivščin in zanimivih opazovanj preteklega leta, ki so ga popeljala pa vsej državi, vse od mokrišč in gozdov pa do vrhov gora.

MatijaVeliki srakoper na Ljubljanskem barju
Veliki srakoper je ptica, ki se pri nas pojavlja le v zimskem času, ko se populacije s severa pomaknejo na jug, kjer prezimujejo. Matija na Ljubljanskem barju raziskuje pojavljanje in ekologijo te vrste, zato nam je predstavil dosedanja odkritja in obete za prihodnje.

2016_17_11_izlet_SMOS_TilenBasle

Po srečanju smo se skupaj odpravili na teren na obrobje Slovenskih goric, kjer nas je presenetila jata 10. plevic (Plegadis falcinellus).
foto: Tilen Basle

LanaPtice jugozahoda ZDA
Ornitologi nikoli ne moremo iz svoje kože, zato tudi na potovanjih kar pogosto zremo v nebo. Še posebej, če se odpravimo v daljne kraje, kjer je vsaka vrsta ptice za nas nekaj povsem novega! Lana nam je odkrivanje zanjo povsem novih vrst ptic predstavila na primeru jugozahodnih ZDA, kamor se je odpravila med poletnimi počitnicami.

RokPrezimovajoče vodne ptice Mariborskega jezera
Rok je preteklo zimo raziskoval prezimovanje vodnih ptic na Mariborskem jezeru na reki Dravi, za nalogo pa je tudi prejel srebrno priznanje na letošnjem srečanju Mladi za napredek Maribora. Na SMOS-u nam je še enkrat predstavil, do kakšnih zaključkov je prišel v raziskovalni nalogi.

MaksValencia, Španija
Tudi Maks je med potovanjem v okolici Valencie zrl v nebo in odkrival zanj nove vrste ptic. Svoja opazovanja je na zanimiv in duhovit način predstavil občinstvu.

Zaključek natečaja »Ptice in naš vrtec«

Dogodek smo izkoristili tudi za zaključek letošnjega nagradnega risarskega natečaja »Ptice in naš vrtec«, ki smo ga organizirali na območju občine Maribor in njene okolice. Na natečaj se je odzvalo 10 vrtcev, ki so prispevali 123 likovnih del. Izmed njih smo izbrali tri najboljša, katerih avtorji so prejeli priznanja in praktične nagrade. Skupaj smo v ožji izbor uvrstili 25 likovnih del, katera si lahko ogledate v spodnji galeriji. Zmagovalcem, kot tudi vsem udeležencem natečaja iskreno čestitamo za dosežke in jim želimo, da svoj ustvarjalni dar uspešno razvijajo tudi v prihodnje.

Zmagovalci risarskega natečaja »Ptice in naš vrtec«

Luka Adam (Črni kos se kopa v luži)
Ela Bohinc (Ptički, ki letijo v tople kraje)
Daša Debeljak (Kos in grozdje)

2016_17_11_fotka_zmagovalne


Izvedbo dogodka je sofinancirala Mestna občina Maribor, zahvala pa gre tudi Fakulteti za naravoslovje in matematiko Maribor, ki nam je omogočila uporabo prostorov.

2016_7_11_mom_logo