Javni poziv odgovornim glede pritiska na okoljske NVO v zadevi Magna

Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije smo se s podpisom pridružili Javnemu pozivu odgovornim glede pritiska na okoljske nevladne organizacije v zadevi Magna. V društvu z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja za lakirnico v občini Hoče – Slivnica, ki jo načrtuje podjetje Magna Steyr. V zadnjih tednih so bile nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu in so se vključile v postopek, deležne nesprejemljivega pritiska in napadov, ki po našem mnenju niso dopustni in predstavljajo nevaren trend za prihodnost družbenega razvoja in delovanja nevladnega sektorja v Sloveniji.

Vključene okoljske nevladne organizacije so bile po našem mnenju deležne odkritega in orkestriranega napada, kakršnega od osamosvojitve še nismo doživeli. Ta napad je nedopusten v državi, ki je moralno in pravno zavezana demokraciji, spoštovanju lastnih predpisov in sodelovanju s civilno družbo. Pravico in dolžnost nevladnih organizacij, da varujejo javni interes v okoljskih zadevah, so v primeru Magna grobo in neokusno poteptali nosilci moči, pristojne javne institucije pa svoje vloge niso ustrezno opravile.

Tako smo bili v zadnjih dneh priča izkrivljanju resnice in populističnemu prikrojevanju dejstev, ki je vodilo v lomljenje kopij na hrbtih okoljskih nevladnih organizacij. Ta odkriti in brezsramni pogrom nad okoljskimi nevladnimi organizacijami je nevaren precedens za prihodnost delovanja celotnega nevladnega sektorja v Sloveniji, ki lahko vodi v nevarne trende, kakršnim smo že priča v nekaterih članicah EU. Ne verjamemo, da je to smer družbenega razvoja, kot ga želimo ubrati v Sloveniji.

Več v celotnem besedilu poziva.