Dan ob koloniji navadnih čiger

Preteklo soboto smo člani Štajerske sekcije Društva za opazovanje in proučevanje ptic v okviru projekta ČIGRA (PS INTERREG V-A SI-HR, PO 2014-2020) organizirali Dan odprtih vrat kolonije čiger na Ptujskem jezeru. Poleg navadnih čiger na otokih gnezdijo še rečni in črnoglavi galebi, zato je pogled na polno zasedene otoke posebno doživetje.

Dan se je začel vremensko manj prijetno za obisk največjega stalnega jezera v državi. Kljub temu smo imeli že v dopoldanskih urah polne roke dela z deljenjem informacij, znanja in izkušenj mimoidočim radovednežem. Ornitološko opazovalnico in njeno okolico smo prelevili v mini informacijsko središče o navadni čigri, obiskovalci pa so si lahko kolonijo ogledali od blizu s pomočjo teleskopov in daljnogledov. Pogled skozi teleskop je razkril številne mladiče, ki so ves dan neutrudno klicali svoje starše, da bi dobili kaj za pod kljun. Posledično smo lahko uživali v pogledu na odrasle osebke med lovljenjem in odnašanjem rib do mladičev. Obiskovalci so si lahko domov odnesli tudi tiskane publikacije našega društva o različnih tematikah in se pred odhodom posladkali z gibanico, češnjami ter domačim jabolčnim sokom.

Popoldansko sončno in toplo vreme je privabilo nekoliko več obiskovalcev ter ustvarilo idealne pogoje za nekaj lepih fotografij ptic. Dan so poleg glavnih zvezd navadnih čiger popestrili še poljski vrabec, ki gnezdi na ornitološki opazovalnici, par čopastih ponirkov, ki sta izvedla kratek svatovski ples, številne lastovke, ki so se spreletavale nad nami in nekaj vrst rac.

Za konec bi se radi zahvalili vsem, ki ste si vzeli čas in nas obiskali ter prisluhnili našemu navdušenemu pripovedovanju o edini koloniji navadnih čiger v celinskem delu Slovenije.