Krivolovci ustrelili najveličastnejšo ujedo na Balkanu

Beloglavi jastreb opremljen z GPS oddajnikom_Foto_Matej Gamser

V okviru projekta »LIKE – Živeti na kraškem robu« smo na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije v sodelovanju s hrvaškim partnerjem, društvom BIOM, v Beliju na otoku Cres septembra z GPS napravami opremili več beloglavih jastrebov. S pomočjo teh sofisticiranih naprav za določanje lokacije z veliko natančnostjo spremljamo jastrebe na njihovih poteh po Evropi.

Žal nas je včeraj pretresla novica, da je ena od označenih ptic nesrečno končala pod streli krivolovcev v Črni Gori. Jastreb po imenu Perun je od letošnjega poletja bival v rehabilitacijskem centru (Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Belom). Po izpustitvi se je ptica nekaj časa zadrževala na območju otokov Krk, Rab in Pag, od koder je proti jugu odletela v družbi še enega sovrstnika in prispela do Črne Gore, kjer so ga na območju Ulcinjskih solin opazovali ornitologi iz črnogorskega centra za zaščito in preučevanje ptic (Centar za zaštitu i proučavanje ptica). Le nekaj dni po prvem opazovanju ga v solinah in okolici ni bilo več moč opaziti, tudi njegov oddajnik je prenehal pošiljati podatke o lokaciji. Črnogorski ornitologi so se odpravili na teren, da pregledajo širšo okolico Ulcinjskih solin, kjer so kmalu po začetku iskalne akcije našli njegovo perje, zraven pa tudi izstreljen tulec šibrovke za streljanje ptic.

Izstreljen tulec šibrovke_Foto_ Beli Visitor Centre and Rescue Centre for Griffon Vultures

Ob tem izredno pretresljivem dogodku želimo opozoriti, da tudi Slovenija ni nikakršna oaza, kjer bi bile ptice varne pred nezakonitim ubijanjem. Na društvu se v okviru projekta Adriatic Flyway 4, ki ga podpira nemška naravovarstvena fundacija Euronatur, intenzivno ukvarjamo s problematiko nezakonitega lova in ubijanja ptic v Sloveniji. Na osnovi trenutnega poznavanja problematike ocenjujemo, da je v Sloveniji letno nezakonito ubitih in ulovljenih 8.500 do 46.500 osebkov ptic, največ s strelnim orožjem (6.000 – 30.000 osebkov ptic). Primere je izredno težko odkriti, saj se dogajajo zelo razpršeno, ta dejanja pa med ljudmi pogosto niso razumljena kot prekršek, ki bi ga bilo treba prijaviti.
Na DOPPS še vedno zbiramo podatke o nezakonitem lovu na ptice, zato vse ljubitelje narave in ptic prosimo, da nam ob zaznavi suma nezakonitega lova ali ubijanja ptic informacije posredujejo na dopps@dopps.si ali na telefon 041 955 988.

Sporočilo za javnost (PDF)