Policisti ukrepali proti posamezniku, ki je v ujetništvu nelegalno zadrževal postovko

Postovka je ena od vrst sokolov, ki gnezdijo v Sloveniji. Foto: Alen Ploj

Pretekli petek so gorenjski policisti obravnavali posameznika iz območja Gorenjske, ki je osumljen, da si je iz narave nezakonito prisvojil postovko, vrsto sokola, in jo nezakonito zadrževal v ujetništvu.

V decembru 2018 smo na Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije prejeli anonimno prijavo o neprimernem in zelo verjetno tudi nezakonitem zadrževanju ujede v ujetništvu na območju Gorenjske. Na podlagi fotografij, ki so bile priložene prijavi, smo podali pisno prijavo nezakonitega zadrževanja ujede v ujetništvu na PU Kranj.

V petek, 11. 1. 2019, je pri osumljencu stekla policijska akcija, v kateri so preiskali okoliščine prestopka. Policisti PU Kranj so samico postovke zasegli ter jo nato predali v veterinarsko oskrbo v zavetišče za prosto živeče živali na Muto. Veterinar dr. Zlatko Golob je ptico pregledal ter ocenil, da je ptica v dokaj dobri kondiciji, vendar bo potrebna vsaj tri mesečne veterinarske oskrbe.

Postovka je ena od vrst sokolov, ki gnezdijo v Sloveniji. (Foto: Alen Ploj)

Osumljenec je ptico v ujetništvu zadrževal vsaj dobro leto in pol. Ptica je bila v ujetništvu v neustreznih bivalnih razmerah (zamrznjena voda za pitje) in brez ustrezne oskrbe (kletka živali ni bila redno čiščena, po tleh kletke trupla mrtvih ptic, ježa, itd).

Osumljenec je doma prav tako izdeloval ter nadalje prodajal pasti za lov na ujede z živo vabo. Lov na ujede s pastmi je v Sloveniji prepovedan in predstavlja kaznivo dejanje nezakonitega lova.
Na DOPPS smo v lanskem letu pričeli s štiri letnim projektom Adriatic Flyway 4, v okviru katerega se ukvarjamo tudi z nezakonitim zadrževanjem zavarovanih vrst ptic v ujetništvu. V Sloveniji je zadrževanja zavarovanih vrst ptic v ujetništvu, več kot smo si do zdaj sploh lahko predstavljali.

Zato na tem mestu pozivamo vse ljubitelje ptic in narave, da nam ob zaznavi suma nezakonitega zadrževanja ptic informacije posredujejo na dopps@dopps.si ali na telefon 041 955 988.

Sporočilo za javnost (pdf)