Koprski policisti so obravnavali posameznika, ki je več let nezakonito lovil in zadrževal zavarovane vrste ptic

Po prijavi DOPPS so policisti v petek v vasi v zaledju Kopra obravnavali posameznika, ki je vrsto let nezakonito lovil in zadrževal zavarovane ptice. V času preiskave je imel krivolovec nastavljeno past živolovko in limanice za lov ptic pevk.

Past živolovka, ki je za vabo v kletki spodaj imela nastavljeno drugo ptico, t.i. živo vabo. Foto: Tjaša Zagoršek


V koordinirani akciji so v petek 22. februarja koprski policisti izvedli preiskavo pri osumljencu. Zasegli so mu past živolovko za lov ptic, ki je bila v času akcije nastavljena, za vabo pa je bila v kletki spodaj nastavljena druga ptica, t.i. živa vaba. Osumljencu so zasegli še limanice, s katerimi je lovil ptice, ter 20 osebkov ptic petih različnih zavarovanih vrst ptic, ki jih je nezakonito zadrževal v ujetništvu.

Policija je sporočila, da osumljenca obravnava zaradi kaznivega dejanja po 344. členu Kazenskega zakonika, ter da preiskava še poteka.

Na DOPPS (Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije) smo že leta 2017 prejeli obvestilo zaskrbljenih občanov, da naj bi ta krivolovec že vrsto let nezakonito lovil ptice pevke. Občani so nas obvestili, da naj bi k osumljencu pogosto prihajali ljudje z Italijanskimi registrskimi tablicami na avtomobilih, katerim naj bi ptiče prodajal. V decembru 2017 smo na Inšpektorat RS za okolje, območna enota Koper, podali pisno prijavo. Kljub izrecni zahtevi, da naj nas inšpekcija obvešča o sprejetih ukrepih ni bilo nikakršnega odziva.

V januarju 2019 so nas občani ponovno opozorili, da osumljenec še kar nadaljuje z nezakonitim lovom ptic. Zato smo tokrat prijavo posredovali na Generalno policijsko upravo Ljubljana. Za razliko od okoljske inšpekcije je policija ukrepala hitro in učinkovito.
Pri policijski akciji je sodeloval tudi zunanji sodelavec Prirodoslovnega muzeja Slovenije, ki je zasežene ptice identificiral in ustrezno obročkal.

Ker je osumljenec ptice lovil tudi na limanice, je bil en osebek vrste čižek zaradi poškodb peruti odpeljan v veterinarsko oskrbo v Ambulanto za ptice na Veterinarski fakulteti v Ljubljani.

Policisti so vse zasežene ptice in pasti foto dokumentirali. Foto: Tjaša Zagoršek

Osumljenec je v ujetništvu nezakonito zadrževal tudi divjega poljskega zajca, kar po 49. členu Zakona o divjadi in lovstvu ni dovoljeno. O tem je bil obveščen tudi pristojni lovski inšpektor.

Ob tem novem velikem primeru nezakonitega lova ptic spet ugotavljamo, da je razsežnost tovrstnih kaznivih dejanj v Sloveniji močno podcenjena. V poročilu jeseni 2018 smo ocenili, da se v Sloveniji letno nezakonito polovi od 2.500 do 16.000 osebkov ptic. A videti je, da bomo morali to oceno popraviti navzgor.

Največ nezakonitega lova na ptice pevke, z namenom preprodaje, smo do sedaj zabeležili v zahodnem delu Slovenije. Predvidevamo, da so takšna sporna ravnanja spodbujena s strani italijanskega črnega trga in ukinitvijo mejnih kontrol na meji z Italijo.

Ob tem vse ljubitelje narave in ptic prosimo, da nam ob zaznavi suma nezakonitega zadrževanja ptic informacije posredujete na dopps@dopps.si ali na telefon 041 955 988. S tem boste zelo povečali verjetnost, da bo primer obravnavan hitro in učinkovito.

Sporočilo za javnost (pdf)