Pred krivolovci očitno niso varne niti najbolj ogrožene vrste

V ribogojnici ribiške družine Bled so kriminalisti zasegli past, ki je bila ciljno postavljena in namenjena lovu na ogroženo vidro.

Vidra (Lutra lutra), foto: Hrvoje Teo Oršanič

V petek 1. februarja je član Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije med popisom vodnih ptic na območju vodotoka Jezernice naletel na šokanten prizor. V ribogojnici ribiške družine Bled je bila ciljno nastavljena past namenjena lovu na vidro. Takoj je obvestil kranjske kriminaliste, ki so zadevo dokumentirali, past zasegli in zadevo predali inšpektorju za lovstvo in ribištvo Igorju Simšiču.

Kot so povedali na Inštitutu Lutra: ”Vidra je redka in ogrožena živalska vrsta, ki je v Sloveniji zavarovana po Zakonu o ohranjanju narave in z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah. Kot domorodna vrsta je predmet okoljske odgovornosti, in enako velja za njen habitat. Ker pa je tudi mednarodno varovana vrsta, je ugodno stanje vrste in njenega življenjskega okolja potrebno ohranjati tudi na podlagi ratificiranih mednarodnih pogodb.

Dodali so še: ”Na Inštitutu Lutra v zadnjem času vse pogosteje prejemamo vprašanja lastnikov ribnikov, na kak način lahko uspešno zavarujejo svoje ribe pred vidro. Posredujemo ustna ali pisna navodila, ki so objavljena tudi na spletni strani www.arso.si in v publikaciji VIDRA V RIBNIKU, ki je na voljo na Inštitutu Lutra.

Past, ki je bila na objektu ribiške družine Bled nastavljena za lov na vidro (Foto: PU Kranj)

Na Inštitutu za ohranjanje naravne dediščine – Lutra, so nam tudi potrdili, da ne gre za prvi primer ko nekateri lastniki ribnikov in ribogojnic poskušajo vidro ujeti s pastmi ali jo celo ustreliti. Gre za nesprejemljiva in nezakonita dejanja ki se očitno dogajajo tudi v Sloveniji.

Na DOPPS smo v preteklosti že evidentirali ubijanje ribojedih vrst ptic na različnih ribogojnicah po Sloveniji, in očitno se nezakonita praksa nadaljuje. Zaskrbljujoče je predvsem, ker je bila past nastavljena na objektu s katerim upravlja ribiška družina. Seveda se ob tem odpira vprašanje, kaj se na tem območju dogaja tudi z ribojedimi pticami, kot sta siva čaplja in vodomec.

Ob tej žalostni novici bi želeli sporočiti, da se primeri nezakonitega lova očitno dogajajo pogosteje kot smo predvidevali doslej. Ker je primere izredno težko odkrivati, naprošamo vse ljubitelje ptic in narave, da nam pri tem pomagajo in ob zaznavi suma nezakonitega ubijanja ptic informacijo posredujejo na dopps@dopps.si ali na telefon 041 955 988. Potrudili se bomo, da bo kar najučinkovitejše obravnavana s strani pristojnih služb.

Sporočilo za javnost (pdf)