Zelena luč tožilstva za tihotapce pobitih ptic

Slovensko tožilstvo je s sklepom tihotapcem ptic pevk in podobnim kriminalcem sporočilo, da lahko svoje nečedne posle brez strahu opravljajo še naprej.

V 15 škatlah je bilo 1349 osebkov zavarovanih vrst ptic, ki so bile ustreljene oz. ulovljene v Romuniji ter tihotapljene čez Slovenijo. Foto: Tjaša Zagoršek

V začetku oktobra 2018 je mobilni carinski oddelek Ljubljana na postajališču Lukovica ustavil voznika avtobusa s prikolico, pri katerem so med prtljago odkrili 15 škatel s skupaj 1349 mrtvimi pticami zavarovanih vrst. Ptice so bile ulovljene oz. ustreljene v Romuniji, voznik pa jih je želel nezakonito prepeljati v Italijo. O zasegu so poročali številni mediji in priznavali uspeh slovenskih organov.

Ker smo na DOPPS-u želeli izvedeti za sodni epilog primera, smo kot informacijo javnega značaja od Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani pridobili sklep z obrazložitvijo brez osebnih podatkov osumljencev.

Zgroženi smo ugotovili, da je okrožni državni tožilec kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami po KZ zoper tri osumljene državljane Romunije zavrgel. Po njegovem mnenju ni bil podan utemeljen sum, da bi storili naznanjeno kaznivo dejanje.

Okrožni državni tožilec je dalje v obrazložitvi sklepa navedel, da je kazensko ovadbo zavrnil, ker ni bilo s potrebno zanesljivostjo izkazano, da bi osumljenci vedeli kaj prevažajo, ter da bi se zavedali protipravnosti svojega ravnanja.

V 15 škatlah je bilo 1349 osebkov zavarovanih vrst ptic, ki so bile ustreljene oz. ulovljene v Romuniji ter tihotapljene čez Slovenijo. Foto: Tjaša Zagoršek

Glede na količino tihotapljenega blaga je skrajno neverjetno, da osumljenci odgovorni za prevoz niso vedeli ničesar o ilegalni pošiljki in jim ni bilo jasno ne od koga so jo prevzeli ne komu v Italiji je bila namenjena. In ker niso vedeli ničesar, ni bil izkazana protipravnost njihovega ravnanja. Vprašamo se lahko samo ali bi tožilec prišel do enakega sklepa tudi v primeru prevoza drog ali orožja? Kakšno je tudi sporočilo takšnega sklepa za organe, ki na terenu iščejo nezakonite pošiljke? Da je njihovo delo zaman in je tako vseeno če tihotapce odkrijejo ali ne, saj se jim nič ne zgodi in ko jih bodo dobili naslednjič, se jim bodo ti lahko veselo smejali v brk?

Tihotapljenje ptic pevk je v Evropi resen naravovarstveni problem. Gre za izjemno dobro organizirano obliko kriminala predvsem na območju jugovzhodne in srednje Evrope. Slovenija je, poleg Hrvaške in Madžarske, ena izmed glavnih tranzitnih držav, prek katere kriminalci vsako leto na italijanski črni trg pretihotapijo več deset tisoč ptic in pri tem bogato zaslužijo.

Slovensko tožilstvo je s takšnim sklepom tihotapcem ptic pevk in podobnim kriminalcem sporočilo, da lahko svoje nečedne posle brez strahu opravljajo še naprej. Čez Slovenijo je nezakonit transport nezakonito pobitih ptic skrajno preprost in netvegan, saj je edino kar mora tihotapec reči organu pregona, če ga že dobijo, da se protipravnosti svojih dejanj ne zaveda pa je. Črni trg z živalmi in njihovimi deli je v svetovnem merilu po obsegu takoj za trgovino z ljudmi, drogami in orožjem. Pri nas se očitno tega nekateri ne zavedajo in ga z lahkotnostjo odločitev podpirajo.

Sporočilo za javnost (PDF)

Za dodatne informacije pokličite:
– Tjaša Zagoršek, DOPPS, 041 955 988