Prepoved strupenih svinčenih šiber v Evropski uniji

žličarica (Anas clypeata)

Žličarica (Anas clypeata)
Foto: Jure Novak

Prebivalci Evropske unije smo izrazili globoko zaskrbljenost nad stanjem okolja, izgubo biotske raznovrstnosti in zaščito našega zdravja. Evropski poslanci morajo, tudi na podlagi mnenja Evropske agencje za kemikalije, podpreti prepoved uporabe svinčenih šiber za lov v mokriščih.

Svinec je strup, ža najmanjše količine tega pa so škodljive tudi za ljudi. Evropski parlament ima sedaj priložnost, da odstrani strupeni svinec iz življenskih okolji, kjer ta povzroča neizmerno škodo za živali in ljudi. V glasovanju je 90% držav Evropske unije podprlo omejitev uporabe svinčenih šiber v mokriščih, slednje pa mora sedaj uzakoniti Evropski parlament.

Zastrupitev kot posledica zaužitja svinčenih šiber, v Evropi letno ubije milijon ptic! V mokriščih zaradi lova letno pristane 20.000 ton svinca, kar povzroča njihovo onesnaževanje, ki je škodljivo za ljudi, živali in okolje. Nasprotniki omejitve (lovski in orožarski lobiji) trdijo, da je omejitev uporabe svinčenih šiber nejasna in preširoko zastavljena, vendar ni! Obstajajo alternative svinčenim šibram, prav tako pa je takšna omejitev že več kot dve desetletji v veljavi na Nizozemskem in Danskem. Sedaj je čas, da temu vzoru sledijo še preostale države Evropske unije in pred strupenim svincem zaščitijo vodne ptice, ujede in ljudi!