Svetovni dan škurhov

Danes, 21. aprila, obeležujemo Svetovni dan škurhov. Družini škurhov pripada vsega osem vrst, dve sta žal že izumrli.

V Sloveniji imamo dve gnezdišči velikih škurhov (Numenius arquata), ki sta na Ljubljanskem barju in Cerkniškem jezeru. Na Ljubljanskem barju zadnje desetletje redno spremljamo njihovo številčnost, ki se je v tem obdobju zmanjšala na manj kot tretjino prvotne. Tako od leta 2017 beležimo le še 3–4 gnezdeče pare. Izven gnezditvenega obdobja velike škurhe pri nas lahko opazujemo tudi v obalnih mokriščih, predvsem v času spomladanske selitve pa se na mokriščih na različnih koncih Slovenije zadržujejo tudi mali škurhi (Numenius phaeopus).

Veliki škurh (Numenius arquata) v Naravnem rezervatu Škocjasnki zatok, foto: Domen Stanič

Veliki škurh (Numenius arquata) v Naravnem rezervatu Škocjasnki zatok, foto: Domen Stanič

Da je prav današnji dan posvečen škurhom, ni naključje. Danes namreč goduje valižanski svetnik sv. Beuno, ki velja za prvega zaščitnika škurhov. Legenda pripoveduje, da je opat med plovbo čez morsko ožino Menai izgubil svoj zvezek z zapisano pridigo, ki bi jo moral povedati občestvu na bližnjem otoku Anglesey. Za Beuna bi se dan končal slabo, če ne bi bilo prijaznega škurha, ki je prestregel padajoči zvezek in mu ga pravočasno dostavil na otok. Beuno je bil nad tem tako navdušen, da je k Bogu molil za zaščito škurha, od tega dne pa, kot pravi legenda, so škurhi postali neopazni za še tako oprezno oko in so izgubili svoj vonj, tako da njihovih mladičev še lisica ne izvoha.

Neopaznost pa škurhovih legel žal ne varuje pred kmetijsko mehanizacijo in vse bolj intenzivnim kmetijstvom, ki njihov habitat, vlažna ekstenzivna travišča, spreminja v njive ali intenzivno gojene in vse bolj zgodaj košene travnike. O tem žalostno pričuje populacija velikih škurhov na Ljubljanskem barju, ki vztrajno upada in se vse bolj približuje izumrtju. Odgovornost za njihovo ohranitev bomo tokrat morali prevzeti ljudje. Če na Ljubljanskem barju pristojni ne bodo nemudoma podprli ukrepov za ohranitev populacije velikih škurhov, tem čudovitim, skrivnostnim in ikoničnim pticam tudi zaščita »od zgoraj« žal ne več mogla več pomagati.

Več o škurhih in njihovem prazniku: https://www.curlewaction.org/