Sezona žerjavov se je začela!

Globoko smo zabredli v jesen in večina poletnih gostov nas je že zapustila. Sedaj, ko v jasnih dneh prevladuje jutranja megla, je čas, da se na pot podajo tudi žerjavi.

Žerjavi so že tu

Po izjemno uspešni spomladanski selitvi, ko smo člani DOPPS in številni prostovoljci po celi Sloveniji našteli več kot 90.000 žerjavov, kaže na podobno uspešno jesen. Selitev se še ni dobro začela, pa so že padli rekordi. Letos smo že opazovali največ žerjavov kadarkoli zabeleženih v avgustu, septembru in oktobru. In ja, še pred koncem oktobra smo že opazovali več kot trikratno število žerjavov. Vse kaže na zelo množičen november.

»Spomladansko število je več kot impresivno. Do leta 2021 smo prešteli največ »le« 80.000 žerjavov in sicer v celotnem rekordnem letu 2019. Številka je zanimiva tudi zato, ker je bila v letu 2015 celotna svetovna populacija ocenjena na okoli pol milijona osebkov. Populacija raste in je samo v Evropski uniji danes ocenjena na 362.000 osebkov.« Dejan Bordjan, član DOPPS

Žerjavi. Foto: Marko Zabavnik

V Sloveniji lahko opazujemo žerjave, ki so se izvalili predvsem v Baltskih državah, na Finskem in verjetno v Belorusiji. Ti se na poti k nam množično ustavijo še na mokriščih Panonske nižine. Ob prvi zmrzali se podajo proti prezimovališčem v Sredozemlju, predvsem v Tuniziji in Španiji. Ob vse toplejših zimah pa jih vse več prezimuje tudi v Franciji in nam precej bližji Padski nižini.

Selitveni spektakel žerjavov spremljamo že skoraj 20 let in nabralo se je že veliko neprecenljivih opazovanj.

Popoln podatek vsebuje kraj, datum in uro opazovanja, število žerjavov in smer ter višino leta. A brez skrbi, če vam ne uspe prešteti jate ali spomniti ure opazovanja. Ostali podatki nam omogočajo izris vedno bolj natančnih selitvenih poti žerjavov čez Slovenijo. Torej, vsak podatek šteje!

Svoja opažanja žerjavov sporočite Dejanu Bordjanu na mail: dejan.bordjan@gmail.com