Preprečimo trke ptic v steklena pročelja

Ljubljana je po pestrosti ptičjih vrst zelo bogato mesto. Ta vrstna pestrost pa je posledica ugodne lege mesta in ohranjene narave, ki mesto obdaja. Prav tako Ljubljana leži na selitveni poti ptic, t.i. jadranski selitveni poti, ki poteka od vzhodne Evrope do severne in podsaharske Afrike.

Modna hiša je ena izmed štirih večjih t.i. črnih točk, kjer smo zabeležili smrtni izid pri naletu ptice v stekleno pročelje stavbe. Foto: Maks Sešlar

Z modernizacijo mesta ter sodobnimi pristopi pri gradnji se v Ljubljani pojavlja vse več stavb s steklenimi pročelji. A takšna moderna in modna gradnja žal prinaša v mesto nevidno grožnjo za njene leteče prebivalce, ptice. Steklo namreč pomeni nevidno oviro tako za ptice in žuželke, ter tudi druge živalske vrste. Prizadene skoraj vse ptičje skupine, vključno z redkimi in ogroženimi vrstami.

Steklena površina pomeni za ptico prevaro in s tem smrtno nevarnost v dveh pogledih. Ko se skozi stekleno oviro vidi drevo, grmovje ali pokrajina, ptica navidezne ovire ne opazi in navadno s polno hitrostjo poleti proti naravnim strukturam ter tako konča tragično. Prav tako je tveganje za ptico ko se v steklu odseva nebo in drevesa ter ptica to zazna kot okolje. Trk s tako stekleno površino se za večino ptic konča s smrtnim izidom, saj nanjo niso pripravljene in v njih priletijo navadno z veliko hitrostjo.

V Ljubljani smo v zadnjih treh letih identificirali vsaj štiri večje t.i. črne točke, kjer smo zabeležili smrtni izid pri naletu ptice v stekleno pročelje stavbe. To so steklena pročelja objektov Nama (Tomšičeva ulica), Onkološkega inštituta (Zaloška cesta), Modne hiše (Nazorjeva ulica) in poslovna stavba Kapitelj (Poljanski nasip).   

Za reševanje problematike naletov ptic v steklena pročelja stavb smo v februarju 2022 pričeli s projektom »Preprečimo trke ptic v steklena pročelja«, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana. Cilj je, da preko aktivnosti v sklopu projekta poiščemo praktične rešitve, ki bodo cenovno ugodne ter sprejemljive z arhitekturnega in urbanističnega vidika. 


V sklopu projekta bomo na t.i. črnih točkah tudi spremljali morebitne nalete ptic v steklena pročelja stavb na območju Ljubljane.

Če bi se nam pri projektnih aktivnostih želeli pridružiti, nas lahko pokličete (031 439 051) ali nam pišete na tjasa.zagorsek@dopps.si.