Udeležili smo se 20. Turške ornitološke konference

Turški BirdLife partner Doğa Derneği je med 15. in 17. septembrom 2023 organiziral 20. Turško ornitološko konferenco v Izmirju, ki smo se je udeležili tudi na DOPPS.

Udeleženci 20. Turške ornitološke konference. Foto: arhiv Doğa Derneği BirdLife Turkey

Mesto Izmir ni bilo izbrano naključno, saj se neposredno dotika enega največjih in najpomembnejših mokrišč Sredozemlja – veličastne delte reke Gediz. S tem pa so povezane tudi ključne naravovarstvene aktivnosti Doğe za njeno ohranitev.

Na konferenco so kot predavatelja povabili tudi direktorja DOPPS, dr. Damijana Denaca, ki je tako strnil svoje vtise:

»To je bila pravzaprav naravovarstvena konferenca in ko sem razmišljal, katera vsebina bi bila zanjo najprimernejša, sem se takoj odločil za zgodbo Škocjanskega zatoka. Podobnih estuarijev je namreč v Turčiji brez števila in zelo so pod pritiskom urbanizacije. Nad našim uspehom so bili navdušeni.

Turškim kolegom je treba čestitati za konferenco. Odlična organizacija, aktualen program in ekskurzije v delto s stotinami plamencev so očarale vse udeležence. Glavno sporočilo pa je presegalo nacionalne okvirje. Prizadevanja za varstvo narave nas povezujejo na poseben način in pomembno je, da se družimo ter se zavedamo, da v njih nismo sami.

Na 20. Turški ornitološki konferenci je predaval tudi direktor DOPPS. Foto: arhiv Doğa Derneği BirdLife Turkey

Kolega Ruslan Urazaliyev iz Kazahstana, ki je na konferenci predstavil prizadevanja v okviru BirdLife-a Kazahstan za varstvo stepske pribe (V. gregarius), se bori proti kmetijski, beri pašni, industrializaciji stepe. Ne le pri nas, živinoreja stiska biodiverziteto in ene najbolj ogroženih vrst na svetu v neusmiljenem primežu dobička. Novo orožje proti naravovarstvenikom pa so postale t.i. »fake news« in poskusi diskreditacije z najnižjimi udarci.

Zadnji dan smo se zbrali na festivalu flamingov s stojnicami nevladnih organizacij, izvrstnim programom za otroke, spuščanjem zmajev in obvezno turško tradicionalno glasbo.

Sporočilo varstva ptic je poletelo nad 4 milijonski Izmir, Škocjanski zatok in Gediz delta pa sta si podala roke. Naslednjič se vidimo v Sloveniji.« Direktor je imel s slednjim najbrž v mislih prijavljen bilateralni projekt »town twinning« EU med Metropolitsko občino Izmir, MOL-om, RRA LUR, Doğo in DOPPS-om na temo trajnostne rabe vode in ohranjanja mokrišč. Izgledi so obetavni.