Glava

reader reader,

Želimo vam vesele praznike in vse dobro v prihajajočem letu!

Ekipa DOPPS

---

NAJNOVEJŠE NOVICE IZ DELA DRUŠTVA IN SVETA PTIC

Pirotehnika? Ne, hvala!

Pirotehnika? Ne, hvala!

Bliža se čas prehoda v novo koledarsko leto, s tem pa tudi obdobje, ko je dovoljena uporaba nekaterih pirotehničnih sredstev. Dokazani so negativni vplivi njihove množične uporabe pri hišnih ljubljenčkih, kot tudi pri ljudeh (onesnaženost zraka, hrup, fizične poškodbe). Kako pa se uporaba pirotehničnih sredstev odraža pri pticah? Preberite več.

#PticeOkoliNas v letu 2018

#PticeOkoliNas v letu 2018

Zahvaljujoč Vam smo letos že deseto leto zapored zbirali podatke o naših pogostejših vrstah ptic, ki se zadržujejo v bližini naših domov. Ti podatki so ključni, saj nam pokažejo vrste ptic, ki so potrebne naše pomoči in tiste, ki jim dani pogoji zelo ustrezajo. Na ta način lahko ukrepamo tam, kjer je to najbolj potrebno. Preberite več.

Krivolov na beloglavega jastreba Peruna

Krivolov na beloglavega jastreba Peruna

Kolegi iz črnogorskega centra za zaščito in preučevanje ptic (Centar za zaštitu i proučavanje ptica) so nam sporočili epilog primera krivolova na beloglavega jastreba Peruna. Naj spomnimo, da je bil beloglavi jastreb Perun nezakonito ustreljen 29. oktobra 2018 na območju Ulcinjskih solin. Po temeljiti akciji iskanja sledi za krivolovcem so črnogorski ornitologi na kraju pretresljivega dogodka našli krilo ustreljenega jastreba. … Preberite več.

Namenite nam del vaše dohodnine

Ste vedeli, da nam lahko preko spleta del vaše dohodnine namenite v nekaj minutah? Do 0,5 odstotkov odmerjene dohodnine, ki jo sicer plačate državi, lahko kot donacijo namenite financiranju splošno-koristnih namenov upravičencev, med katerimi je tudi DOPPS. Pri tem nimate nobenega dodatnega stroška. Če tega še niste storili, imate kot odgovoren državljan z namenitvijo tega finančnega prispevka DOPPS-u priložnost svoj …Preberite več.

---

NAPOVED DOGODKOV

• 6.1.2019: IZLET: Spoznavanje ptic v parku Tivoli

• 6.1.2019: IZLET: Spoznavanje vodnih ptic na Soboški kamenšnici, priprave na zimsko štetje vodnih ptic-IWC

• 7.1.2019: PREDAVANJE v KP: Ris v Sloveniji: rezultati raziskav in projekt za preprečitev izumrtja

• 9.1.2019: PREDAVANJE v MB: Tečaj prepoznavanja vodnih ptic

Za dodatne informacije o dogodkih lahko pokličete v pisarno društva na telefon 01/426 58 75 ali vodjo izleta oziroma delavnice. Morebitne spremembe bodo objavljene na spletni strani društva www.ptice.si in na FB-strani www.facebook.com/pticeDOPPS najkasneje na dan dogodka.


---

Pridružite se nam!

Naše delo ni mogoče brez sodelovanj in radodarnosti ljudi, kot ste vi. Uspešne zgodbe lahko pišemo le skupaj, zato potrebujemo vaš glas in podporo. Vsakdo lahko prispeva in soustvarja.
Veselimo se, da vas bomo spoznali!

Kako lahko pomagate?

Članstvo
Pridružite se nam in uživajte številne članske ugodnosti in aktivnosti.

Donacija
Namenite svojo podporo neposredno izbranemu projektu in našemu delu.

Postanite prostovoljec
Pridružite se več kot 300 aktivnim prostovoljcem društva.

Čudovito darilo
Razveselite najdražje z darom, ki bo v pomoč naravi.

---

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je največja nevladna organizacija za varstvo narave v Sloveniji. Delamo za varstvo ptic in njihovih življenjskih okolij. S tem prispevamo k ohranjanju narave in dobrobiti celotne družbe.