#PticeOkoliNas v letu 2018

Številčnost nekaterih bolj številčnih vrst ptic v zadnjih desetih letih.

Zahvaljujoč Vam smo letos že deseto leto zapored zbirali podatke o naših pogostejših vrstah ptic, ki se zadržujejo v bližini naših domov. Ti podatki so ključni, saj nam pokažejo vrste ptic, ki so potrebne naše pomoči in tiste, ki jim dani pogoji zelo ustrezajo. Na ta način lahko ukrepamo tam, kjer je to najbolj potrebno.

Pridobivanje podatkov z vašo pomočjo pa ima še eno veliko prednost in to ste vi. Z akcijo vam želimo približati svet ptic in vas opomniti, da za sodelovanje v raziskavi ne potrebujete biti ornitolog. Vi ste naš najboljši raziskovalec urbanih ptic, saj so te povsod okoli nas!

Letos vam bomo razkrili 10 najštevilčnejših ptic, ki ste jih opazovali v okolici svojega doma. Na prvem mestu je že mnogo let neomajno domači vrabec in tudi to leto ni bilo nikakršna izjema. Na drugo mesto se je iz lani petega povzpel domači golob, od koder je izrinil veliko sinico, ki je letos zasedla tretje mesto.

Rezultati akcije Ptice okoli nas v letu 2018 (pdf)

Vrabci ponovno na vrhu

Tudi letos ste prešteli največ domačih vrabcev, ki na samem vrhu zasedajo že skoraj od samega začetka akcije leta 2009. Te značilno glasne in družabne ptice so zasedne že skoraj večino sveta in se odlično počutijo tako v mestnih centrih kot na deželi. Kljub temu so ornitologi (in opazovalci kot ste vi) ponekod v zahodni Evropi zaznali ogromen upad te vrste, zato nadaljno spremljane populacije te vrste nikakor ni odveč!

Golobi pridobili nekaj mest

Na drugem mestu so letos »pristali« domači golobi. So bližnji sorodniki skalnega goloba in če se ozremo po mestu, res niso izbrali zelo drugačena življenskega prostora. Hiše, bloki in stolpnice resnično spominjajo na skalne stene! Kljub hrupu vozil in ljudi se očitno dobro znajdejo in jim obilica dostopne hrane (ki jo zavržemo ljudje!) še kako tekne. Življenje zmerom najde pot!

Iz gozda v mesto

Velika sinica je bila zmerom zelo številčna vrsta v bližini naših bivališč. V poletnih mesecih jo v samem mestnem centru najdemo nekoliko težje, vendar se našim bivališčem približa v zimskih mesecih, ko ljudje pticam ponudijo obilo hrane. Kjub temu, da je tipična gozdna vrsta, pa gnezdenja v luknjah zgradb, poštnih nabiralnikih in pod žlebovi niso nikakršno presenečenje!

Zanimivosti

Tudi na repu seznama je bilo zanimivo, kjer se je nanizalo nekaj zanimivih vrst. Opazovali ste naprimer velikega srakoperja, krivokljuna, sokola selca, lesno sovo, malo uharico, povodnega kosa in beločelo gos. Sledna pa ni bila edina predstavnica gosi, saj je omembe vredno tudi opazovanje jate 60. sivih gosi.

Mladi raziskovalci narave

Akciji Ptice okoli nas se je v letu 2018 pridružilo kar 1442 ljudi. Kar nas še posebej razveseljuje je dejstvo, da ptice opazuje veliko število mladih, katere pa k opazovanju velikokrat spodbudijo prav v šoli. V preštevanju ptic je tako sodelovalo 46 izobraževalnih ustanov, izmed katerih pa so po številu navdušenih učencev izstopale tri in sicer OŠ Lucija (139 učencev), OŠ Gorišnica (105 učencev) in OŠ Predoslje (89 učencev). Zahvaljujemo se vsem sodelujočim, OŠ Lucija pa si je za izjemen trud prislužila obisk ornitologa na šoli in gnezdilnico za ptice, ki jo bodo lahko namestili v okolico šole. Bravo!


#Ptice okoli nas bomo preštevali tudi v letu 2019

Če so vas rezultati akcije v letu 2018 navdušili predlagamo, da se nam v prihodnjem pridružite. Se vam zdi zamisel enkratna, vendar ste skeptični, ker ptic ne poznate dobro? Brez skrbi, za vas smo pripavili letak in plakat s pogostimi vrstami ptic, ki vam lahko pomagata pri določanju ptic, kot tudi pri beleženju podatkov. Elektronsko verzijo najdete na spletni strani ptice.si, fizični izvod pa si lahko zagotovite v pisarni društva v Ljubljani in Kopru ter na društvenih dogodkih. Sedaj pa res več ni izgovora, da ne bi skupaj preševali ptic, kaj ne? Gremo v akcijo!

Akcija Ptice okoli nas bo v letu 2019 potekala ob ponedeljka, 21. do nedelje, 27. januarja. V tem tednu si morate enkrat vzeti pol ure časa in opazovati ptice na poljubni lokaciji. To je lahko v okolici doma, na ptičji krmilnici, na krajšem sprehodu po parku ali po vasi. Zabeležite samo največje število ptic iste vrste, ki jih vidite hkrati (tako preprečite večkratno štetje istih ptic). Svoja opazovanja nam nato sporočite do konca februarja prek e-obrazca, ki ga najdete na spletni strani ptice.si, kjer najdete tudi vse dodatne informacije.