Krivolov na beloglavega jastreba Peruna

Kolegi iz črnogorskega centra za zaščito in preučevanje ptic (Centar za zaštitu i proučavanje ptica) so nam sporočili epilog primera krivolova na beloglavega jastreba Peruna.

Naj spomnimo, da je bil beloglavi jastreb Perun nezakonito ustreljen 29. oktobra 2018 na območju Ulcinjskih solin. Po temeljiti akciji iskanja sledi za krivolovcem so črnogorski ornitologi na kraju pretresljivega dogodka našli krilo ustreljenega jastreba. Rentgenski pregled je pokazal, da so v krilu prisotne sledi šiber, kar jasno nakazuje na nezakonit lov na zavarovano in ogroženo vrsto.

Rentgenski posnetek krila, foto: CZIP

Več informacij na spletni strani CZIP.

Ob tem želimo opozoriti, da se tudi v Sloveniji dogajajo primeri nezakonitega lova in ubijanja ptic. Tako je bila novembra 2011 na območju Rombona (Log pod Mangartom) ustreljena odrasla samica beloglavega jastreba, kar pa ni edini in osamljen primer nezakonitega streljanja na zavarovane vrste ptic v Sloveniji. Danes se kadaver nesrečne ptice nahaja v zbirki Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

DOPPS in Prirodoslovni muzej Slovenije sodelujeta skupaj v okviru projekta Adriatic Flyway 4, pri ugotavljanju razsežnosti nezakonitega lova s strelnim orožjem na ptice.

Več informacij na naši spletni podstrani: https://www.ptice.si/naravovarstvo-in-raziskave/nezakonit-lov-ptic/.