Naravni rezervat Škocjanski zatok

Naravni rezervat Škocjanski zatok je 122 hektarjev veliko sredozemsko mokrišče in hkrati največje brakično (polslano) močvirje v Sloveniji. Zaradi pestrega prepleta polslanih in sladkovodnih življenjskih okolij je tukaj nastal pravi raj za številne živalske in rastlinske vrste, s tem pa tudi za vse, ki jih radi opazujemo in doživljamo naravo.

nr_skocjanski_zatok_foto

Škocjanski zatok leži v neposredni bližini mesta Koper. Sestavljata ga brakična laguna z gnezditvenimi otočki, poslanimi mlakami in poloji, na katerih se razraščajo različne vrste slanuš (posebnih na sol v zraku in tleh prilagojenih rastlin) in sladkovodno močvirje z močvirnimi travniki, odprtimi vodnimi površinami, trstičjem in toploljubnimi grmišči.

Obiščite nas!

Za vsakogar, ki bi rad doživel zakladnico biotske pestrosti mediteranskega mokrišča v malem, je obisk Škocjanskega zatoka prava izbira. Na sprehodu po urejeni krožni učni poti, ki je dolga dobra 2 kilometra, obiskovalci spoznavajo bogat rastlinski in živalski svet v rezervatu.

Idilično podobo območja dopolnjujejo kamarški konji in podolsko govedo, ki s pašo skrbijo za vegetacijsko ravnovesje sladkovodnega dela naravnega rezervata.

Več informacij in novice iz Škocjanskega zatoka poiščite na spletni strani: skocjanski-zatok.org.