Gregorjevo

Po starem ljudskem izročilu je 12. marec dan, ko se ptički ženijo. Dekleta so se nekoč na gregorjevo ozirala v nebo in prva ptica, ki so jo videle naj bi naznanila, kakšen bo njihov mož. Prve ptice selivke (mestne lastovke, žerjavi…) pa nam že naznanjajo prihod pomladi, dnevi se daljšajo, drevje zeleni in nekateri ptički se ženijo.

Po starem julijanskem koledarju je bilo gregorjevo na prvi pomladni dan, z uveljavitvijo gregorijanskega koledarja pa se je premaknilo na 12. marec in tako ni več prvi koledarski spomladanski dan. Kljub temu pa že naznanja pomlad in spremembe v naravi, ki se jih vsi veselimo.

Se na gregorjevo ptički res ženijo?Ptički se ženijo

Večina vrst ptic gnezdi spomladi od aprila do junija. Nekaterere ptice že skrbno izbirajo mesta za gradnjo gnezd, medtem ko se druge še niso vrnile iz prezimovališč.

Društveni dogodki ob ljudskem prazniku

Na društvu bomo gregorjevo obeležili z dvema dogodkoma, kjer boste med drugim izvedeli kdaj se ptički zares ženijo. Akcijo »Ptički se ženijo« so člani Pomurske sekcije organizirali že v nedeljo, 8. marca 2015, sledi ji ornitološki izlet po Mestnem parku Maribor, ki bo v nedeljo, 15. marca 2015.

Prostovoljci so na stojnicah obiskovalce seznanjali s čarobnim svetom ptic in društvenimi aktivnostmi, foto: Gregor Domanjko

Prostovoljci so na stojnicah obiskovalce seznanjali s čarobnim svetom ptic in društvenimi aktivnostmi, foto: Gregor Domanjko

Nataša Bavec, koordinatorica letošnje akcije »Ptički se ženijo«, nam je povedala nekaj več o dogodku: »Člani Pomurske sekcije DOPPS smo letos že petič zapored organizirali akcijo “Gregorjevo ali Ptički se ženijo”. Na štirih lokacijah v Pomurju (prejšnjim trem – Murski Soboti, Radencem in Ljutomeru – so se pridružili še Beltinci) smo na stojnicah obiskovalce seznanjali z delom društva, z akcijami in predavanji, delili društvene publikacije (reviji Svet ptic in Acrocephalus) in plakate, ljudem povedali zanimivosti iz ptičjega sveta, prisluhnili njihovim zgodbam in prigodam s ptički ter se na vsako polno uro odpravili v parke, kjer smo si ptice tudi pobliže pogledali in se z njimi podrobneje seznanili

V Murski Soboti je bila stojnica za gledališčem Park, v Radencih pred hotelom Radin (v sodelovanju z Zavodom za turizem in šport Radenci ter Zdraviliščem Radenci), v Ljutomeru na Glavnem trgu (sodelov. z LTO Ljutomer), v Beltincih pred trgovino Mercator (v sodelovanju s TD Beltinci).

Več fotografij z akcije Ptički se ženijo si lahko ogledate na FB strani društva: www.facebook.com/pticeDOPPS

Voden ornitološki izlet po Mestnem parku Maribor bo v nedeljo, 15. marca 2015.
Na izletu boste lahko izvedeli, kdaj se ptički zares ženijo, ter opazovali ptice, ki se že skrbno pripravljajo na to, da bodo v parku vzgojile svoj zarod.
Izlet je še posebej primeren za začetnike.
Dobimo se ob 9.00 pred mestnim akvarijem Maribor.
Podrobnejše informacije dobite pri vodji izleta: Tilen Basle, 051 636 224 .