Določevalni kotiček

Opazovanje ptic postane veliko bolj zanimivo, če vemo, katere vrste ptic opazujemo. Vas je s svojim znanjem in hitrostjo prepoznavanja ptic kdaj navdušil izkušen ornitolog, strokovnjak za ptice? Slednje ni nič nenavadnega in tako kot vse stvari, se tudi določanje ptic začne z osnovami.

Pričnete lahko z določanjem in razlikovanjem med posameznimi skupinami ptic, kot so na primer race, čaplje, galebi, čigre, sinice ali ujede. Kmalu boste razločevali med posameznimi vrstami in vaše oko bo ujelo tudi tiste majhne podrobnosti, ki so potrebne za razlikovanje zahtevnejših vrst.

Da bi lažje pričeli s prepoznavanjem različnih vrst ptic v naravi, smo za vas pripravili določevalne ključe za najbolj pogoste skupine ptic. Vsako skupino vam predstavlja dober poznavalec iz društva, ki ji med svojim delom posveča posebno pozornost in tako pozna veliko podrobnosti, s katerimi boste lažje prepoznali posamezne vrste.

Seveda pa pri tem ne smete pozabiti najpomembnejšega – sprehodov v naravi. Ptico si najbolje zapomnite, če jo v naravi sami opazite in prepoznate!