Gozdni rezervat Babji ložič

PREDSTAVITEV OBMOČJA

Gozdni rezervat Babji ložič pri Ljutomeru je 23 hektarjev velik ostanek nekdanjih obsežnih nižinskih hrastovo-gabrovih gozdov v dolini reke Ščavnice. Zaradi posebnega življenjskega prostora je zavarovan kot naravna vrednota državnega pomena. V rezervatu se lahko sprehodimo ob mogočnih dobovih in gabrovih drevesih, ki nam dajo občutek pragozda. Še posebej je obisk priporočljiv marca in aprila, ko tla prekrije bujna zelena preproga tipične nižinske vegetacije.

TRAJNOSTNI PRIHODI

Gozdni rezervat je s kolesom dostopen iz središča Ljutomera in številnih okoliških krajev. Kot eno- ali dvodneven kolesarski izlet priporočamo kombiniran obisk z območji v bližini, kot so Naravni rezervat Ormoške lagune skupaj z Ormoškim jezerom in Krajinski park Jeruzalemsko-Ormoške gorice.
 
 
Gozdni rezervat je v neposredni bližini železniške postaje Ljutomer, zato se lahko mirno sprehodite do gozdička in si vzamete več časa za obisk rezervata.
 
 
Z vlakom je Ljutomer povezan z vso Slovenijo, z železniške postaje pa lahko Babji ložič obiščete s kolesom ali peš. Priporočilo za kombiniran kolesarski izlet z območji v občini Ormož pa podpira tudi dobra železniška povezava Ormoža, ki kolesarjem omogoča enostavno načrtovanje poti.
 
Priporočamo prihod v Ljutomer, od koder lahko Babji ložič obiščete peš.
 
 
 
Najbližja polnilna postaja: Vrazova 1 in Ul. Rada Pušenjaka 5, Ljutomer (obe s po 2 vtičnicama).
 
 

OPIS POTI

Pogled na gozdni rezervat se nam odpre z železniške postaje Ljutomer mesto, ko pogledamo čez tire. Na drugi strani proge čez 50 metrov zavijemo z asfaltne ceste na levo in sledimo poljski poti, ki nas pripelje do reke Ščavnice. Prečkamo mostiček in že smo na robu rezervata. Pot od postaje do rezervata je dolga okoli 600 metrov. Obisk rezervata traja približno dve do tri ure. Za enodnevni kolesarski izlet priporočamo nadaljevanje do Naravnega rezervata Ormoške lagune in Ormoškega jezera, ki ju iz Ljutomera lahko obiščete s prečenjem Krajinskega parka Jeruzalemsko–Ormoške gorice.

ŽIVALSKE IN RASTLINSKE VRSTE

V Babjem ložiču se boste srečali s tipičnimi ptičjimi vrstami nižinskih gozdov. Zgodaj spomladi začnejo svatovati črna in zelena žolna kot tudi veliki, srednji in mali detel. Prisotna sta tudi kratkoprsti in dolgoprsti plezalček. Pravi živžav se začne aprila, ko se ščinkavcem, škorcem, sinicam in drozgom pridružijo črnoglavka, belovrati muhar, sivi muhar, kobilar, divja grlica in druge vrste ptic.

Rezervat obdajajo polja z mejicami, kjer boste lahko opazovali vrste kulturne krajine, kot so poljski in čopasti škrjanec, rjavi srakoper, slavec in druge. Od ujed sta v okolici najpogosteje opaženi kanja in postovka, občasno tudi sršenar. Ponoči boste slišali lesno sovo in malo uharico. V spomladanskem času se pojavljajo pepelasti, rjavi in močvirski lunj, konec aprila in v začetku maja pa tudi rdečenoga postovka.

Od rastlin naj omenimo navadni mali zvonček, dve vrsti petelinčkov in pegasti pljučnik, od živali pa belouško in rogača.

PRIPOROČENA OPREMA

Daljnogled