Mlade štorklje na poti v Afriko

Sredi poletja 2019 smo na Ljubljanskem barju z GPS sledilno napravo opremili dva mladiča belih štorkelj, Srečka in Belo. V letu 2020 smo z GPS oddajniki opremili tri mladiče iz istega gnezda v Bevkah, Lolo, Ota in Čarlija.  Akcijo smo izvedli v sklopu projekta Leti, leti štorklja, katerega pobudnik je Elektro Ljubljana. V letu 2021 smo s projektom nadaljevali in v Zburah z GPS oddajniki opremili dve štorklji, Riki in Kiki.

Podatki o prehranjevališčih in premiku belih štorkelj nam bodo koristili pri skrbi za naše bele štorklje v prihodnje. Slednje, kot tudi številne druge ptice selivke na poti ogrožajo številne nevarnosti in identifikacija le teh lahko vodi k boljšemu preživetju ptic.

Na spodnjem zemljevidu si lahko ogledate pot Bele, Riki in Kiki. Podatki na zemljevidu se osvežijo več krat na dan, tako da nas ne pozabite obiskati tudi v prihodnje!


Srečkova pot se je nesrečno končala septembra 2020, zanj pa je bila usodna plastična vrečka v Tuniziji. Bela se trenutno nahaja na severu Egipta.

Lolo je septembra 2020 blizu Istanbula zbil avtomobil, Čarlija pa je v Sudanu ustrelil kamelji pastir. Usoda Ota je neznana, za njim se je v Čadu izgubila vsaka sled. Več o Loli, Otu in Čarliju …

O projektu

Na društvu že od samega začetka belim štorkljam namenjamo posebno pozornost. V letu 2021 smo opravili že 23. popis vseh gnezd bele štorklje v Sloveniji, ki ga bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Bela štorklja je verjetno najbolj znamenita ptica selivka, kar pomeni da velik del leta ne preživi v Sloveniji in je za njeno varstvo potrebno poskrbetu tudi zunaj naših meja. Zato bomo tudi v letu 2021 dve štorklji pospremili na pot do Afrike in spremljali vsak njihov zamah s krili. V sodelovanju z Elektrom Ljubljana smo tako na dve izbrani štorklji namestili telemetrijski napravi, s pomočjo katerih bomo opazovali njuno potovanje v Afriko ter nazaj na interaktivnem zemeljevidu. Tako bomo dobili podatke o prehranjevalnem habitatu in selitvah, ki nam bodo koristili pri skrbi za naše krilate sosede.