Mladi štorklji na poti v Afriko

Sredi poletja 2019 smo na Ljubljanskem barju z GPS sledilno napravo opremili dva mladiča belih štorkelj. Akcijo smo izvedli v sklopu projekta Leti, leti štorklja, katerega pobudnik je Elektro Ljubljana.

Podatki o prehranjevališčih in premiku belih štorkelj nam bodo koristili pri skrbi za naše bele štorklje v prihodnje. Slednje, kot tudi številne druge ptice selivke na poti ogrožajo številne nevarnosti in identifikacija le teh lahko vodi k boljšemu preživetju ptic.

Na spodnjem zemljevidu si lahko ogledate pot Srečka in Bele. Podatki se osvežijo več krat na dan, tako da nas ne pozabite obiskati tudi v prihodnje!

O projektu

Na društvu že od samega začetka belim štorkljam namenjamo posebno pozornost. V lanskem letu smo opravili že 20. popis vseh gnezd bele štorklje v Sloveniji, ki ga bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Bela štorklja je verjetno najbolj znamenita ptica selivka, kar pomeni da velik del leta ne preživi v Sloveniji in je za njeno varstvo potrebno poskrbetu tudi zunaj naših meja. Zato bomo letos dve štorklji pospremili na pot do Afrike in spremljali vsak njun zamah s krili. V sodelovanju z Elektrom Ljubljana smo tako na dve izbrani štorklji namestili telemetrijski napravi, s pomočjo katerih bomo opazovali njuno potovanje v Afriko ter nazaj na interaktivnem zemeljevidu. Tako bomo dobili podatke o prehranjevalnem habitatu in selitvah, ki nam bodo koristili pri skrbi za naše krilate sosede.