Mlade bele štorklje, Zuri, Fortuna in Pavle razkrivajo selitveno pot slovenskih štorkelj v Afriko

2015_8_17_zuri_katarinadenac

Zuri med nameščanjem oddajnika.

V Ponovi vasi pri Grosupljem smo 4.7.2015 z GPS sledilno napravo (logerjem) opremili dve mladi beli štorklji. Poimenovali smo ju Zuri (»kraljica« v svahiliju) ter Fortuna, čeprav nam njun spol ni znan. Pomagali nam bosta pri razkrivanju selitvenih poti in prezimovališč slovenskih belih štorkelj, za katere je bilo do sedaj s pomočjo sicer obsežnega obročkanja mladičev zbranih le malo podatkov.

Zuri in Fortuna sta se izvalili na območju, ki so ga bele štorklje kolonizirale šele v zadnjih 10-15 letih. S pomočjo vsakoletnega popisa te vrste v Sloveniji ugotavljamo, da se na tradicionalno zasedenih območjih, kot je na primer Murska ravan, njen gnezditveni uspeh slabša, vedno manj pa je tudi zasedenih gnezd. V nasprotju s tem pa se bele štorklje na novo koloniziranih območjih (npr. Dolenjska, Gorenjska, Notranjska) očitno dobro počutijo, saj se tam njihovo število povečuje, dober pa je tudi gnezditveni uspeh (število poletelih mladičev).

Prava selitev se je za naši štorklji začela 10.8., ko sta po približno desetdnevnem raziskovanju bližnje okolice gnezda poleteli najprej na Šentjernejsko polje. Pot ju je nato vodila proti jugovzhodni Evropi, kjer sta 19.8. (Zuri) oziroma 20.8. (Fortuna) zapustili Evropo pri Bosporju in prispeli na azijska tla. Prvih 700 km poti sta opravili skupaj, zato bi bilo prav zanimivo vedeti, ali z njima potuje tudi tretji mladič iz istega gnezda.

Konec julija 2016, natančneje 21. julija, se je Fortuni in Zuri v družini z GPS-GSM sledilno napravo opremljenih belih štorkelj pridružil še Pavle, mladič iz Male vasi pri Grosupljah. Zaradi poznega spomladanskega prihoda samice na gnezdo se je celotna gnezditev malce zavlekla in tako je Pavle šele 20. avgusta prvič zapustil gnezdo in se podal na bližnje travnike. Pavle je ime dobil v spomin na obročkovalca in ljubitelja ptic Pavleta Štirna, ki je preminul letos spomladi. Gospod Štirn je lani pomagal opremiti Zuri in Fortuno, svojo pomoč pa je le dan pred smrtjo ponudil tudi letos.


Raziskavo nam je finančno omogočila družba Comita d.d. v okviru združenja EBC (European Business Congress EBC).

EBCLOGO_Comita_logo_transp

strk_logo_