V Mediteranu vsako leto ilegalno pobitih 25 milijonov ptic

Zveza BirdLife International je izdala prvo poročilo o ilegalnem pobijanju ptic na območju Mediterana. Poročilo razkriva šokantne podatke o smrtnem davku, ki ga plačujejo mnoge vrste ptic na tem območju.

Nezakonito ustreljene, ulovljene v pasti ali celo na limanice: poročilo ocenjuje, da je na območju letno nezakonito ubitih 25 milijonov ptic. S pomočjo partnerjev zveze BirdLife International je bila sestavljena lestvica desetih držav na območju Mediterana, kjer letno pobijejo največje število ptic. Poročilo izpostavlja območja, kjer je potrebno poostriti in izboljšati naravovarstvene ukrepe.

Države, katerih situacija je trenutno zelo nestabilna, kot so Sirija in Libija so se na lestvici uvrstile najvišje, vendar zelo visoko najdemo tudi nekatere evropske države. Italija zaostaja le za Egiptom po povprečnem številu nezakonito ubitih ptic na leto, medtem ko območje Famaguste na Cipru še zmerom ostaja najslabša možna postojanka za ptice v celotnem Mediteranu.

Ostale države, katere so se uvrstile na lestvico so Grčija, Francija, Hrvaška in Albanija. Čeprav se Malta ni uvrstila na lestvico, še zmerom predstavlja območje z največ ubitimi pticami na kvadratni kilometer v vsej regiji.

Poročilo nadalje prikazuje pomembnost Ptičje direktive, katera je trenutno pod drobnogledom Evropske komisije, in daje nove razloge, zakaj bi slednja morala biti bolje izvajana, in ne okrnjena.

2015_25_8_zemljevid_lov_birdlife

Zemljevid ilegalnega lova ptic v Mediteranu. Vir: BirdLife International

Poročilo odkriva tudi najpogostejše metode ubijanja ptica na območju Mediterana; te so nelegalno streljanje ptic, lov v mreže s pomočjo predvajanja posnetkov ptičjega petja, ki privabi ptice in nastavljanje limanic, vej katere so premazane z lepilom, na katere se ptice prilepijo. Slednja metoda je izjemno kruta, saj ptice v mukah umirajo dlje časa.

Med vrstami ptic, katerih največje število konča pod krivolovci je na prvem mestu ščinkavec (2,9 milijona letno), sledijo pa mu črnoglavka (1,8 milijona), prepelica (1,6 milijona) in cikovt (1,2 milijona). Varne niso tudi mnoge mednarodno ogrožene vrste, katere v velikem številu delijo usodo s svojimi zdaj pogostejšimi sorodnicami.

Celotno novico lahko najdene na spletni strani BirdLife International, poročilo o krivolovu pa na tej povezavi.

Čez nevarna območja potujejo tudi bele štorklje

2015_25_8_zemljevid_zuri_fortuna

Zuri in Fortuna prečkata nevarne kraje.

Vsa nevarna območja na poti na jug prečkajo tudi evropske bele štorklje, katere so prav v tem trenutku na poti v Afriko. Čeprav zelo markantna in čudovita ptica, pa tudi bele štorklje niso varne pred lovci in pastmi, ki jim prežijo na poti.

V začetku julija smo v bližini Grosuplja z GPS sledilno napravo opremili dve mladi beli štorklji, kateri smo poimenovali Zuri in Fortuna. Njuno potovanje v Afriko se je pričelo 10. avgusta 2015, Evropo pa sta nekaj dni kasneje zapustili preko Bosporskega preliva. Zuri se sedaj (25. avgust 2015) nahaja v Siriji, Fortuna pa na jugu Turčije. Njuno pot in dogodke na poti lahko spremljate TUKAJ.

Pred njima so problematične države, katere na lestvici poročila zveze BirdLife International o krivolovu v Mediteranu najdemo v samem vrhu (Egipt, Sirija, Libanon). Prav zato vsi zelo budno spremljamo njuno pot in upamo, da uspešno preletita vse težave in varno prispeta na cilj, kjerkoli že bo.