Ptice okoli nas v letu 2015

Ptice so živa bitja, katerim se skoraj ne moramo izogniti, kjer koli pač smo. Pa naj si bo to gozd, mlaka, velemesto, odprto morje ali podzemna jama. Ptice, tako kot ljudi, najdemo skoraj povsod! In kaj je boljši način za proučevanje ptic, kot pomoč vseh vas, ki se s pticami srečujete vsak dan v okolici doma, službe, na izletu ali počitnicah? Danes je vloga širše javnosti v raziskovalnih dejavnostih vse večja, hkrati pa vse pomembnejša. Z vsem dostopno tehnologijo in preprosto zastavljenimi raziskavami povsod po svetu skupaj ugotavljamo, kako se godi nam in organizmom okoli nas.

Z akcijo »Ptice okoli nas« želimo pridobiti podatke o številčnosti tistih vrst ptic, katere srečujemo skoraj vsak dan. Sodeluje lahko prav vsak, s tem pa želimo spodbuditi čut za naravo in nas nekoliko približati pticam. Kaj hitro boste spoznali, da poznate več vrst ptic, kot jih lahko preštejete na prste obeh rok!

Kaj ste nam sporočili v letu 2015?

V zadnjem tednu januarja 2015 smo skupaj že sedmič preštevali ptice v naseljih. Tokrat se je akcije udeležilo 995 opazovalcev. Opazovanje so organizirali v 30 vrtcih in šolah, kar je pritegnilo 639 otrok. Ti so tako imeli priložnost pobližje spoznati ptice in prispevati k raziskavi, ki temelji na tem, da je raziskovalec lahko prav vsak (angl. Citizen Science).

V enem tednu akcije smo skupaj prešteli 17.232 ptic, ki so pripadale 58 vrstam. Tri najštevilčnejše vrste so bile domači vrabec (Passer domesticus), velika sinica (Parus major) in siva vrana (Corvus cornix). Med zanimivejšimi in redkejšimi vrstami so izstopali brezovček (Carduelis flammea), planinska kavka (Pyrrhocorax graculus), srednji detel (Dendrocopos medius) in povodni kos (Cinclus cinclus).

Obširnejše poročilo o akciji Ptice okoli nas v letu 2015 si lahko preberete tukaj: Ptice okoli nas v letu 2015 (pdf)

TOP3_risbe

7 let štetji in opazovanj, 7 setov podatkov

Letošnje leto je bilo sedmo zapovrstjo, ko smo skupaj preštevali ptice okoli nas. Teh sedem let bi lahko na hitro strnili v nekaj kratkih ugotovitev, vendar se bojim, da bi morda kateri vrsti storili krivico. Morda se sedem let sliši veliko, vendar smo z raziskavo šele na začetku, se učimo, vadimo in pridobivamo znanje. Počakajmo še kakšno leto več, pa se bomo lahko ozrli nazaj in morda z zagotovostjo zatrdili »Velikih sinic je vsako leto več!«. Trenutno smo na zelo dobri poti, vaši podatki so vsako leto boljši ter bolj zanimivi, slednjih pa je tudi vsako leto več.

Na tem mestu se vsem, ki ste sodelovali v letošnji akciji lepo zahvaljujem za vaš trud in upam, da ste ob opazovanjih ptic neizmerno uživali. Tiste, katerim vam je branje tega poročila zbudilo zanimanje pa vabim, da se nam v akciji pridružite tudi prihodnje leto. Mi se že pripravljamo in kujemo nove načrte!

Ptice okoli nas bomo opazovali tudi v letu 2016

To zimo bo akcija potekala v tednu od ponedeljka, 25. januarja, do nedelje, 31. januarja 2016. Navodila in več informacij najdete na naši spletni strani v zavihku Ptice okoi nas. Vabljeni k sodelovanju!