Ptice okoli nas

Vsako zimo v okviru akcije Ptice okoli nas istočasno in na enak način preštejemo ptice v okolici doma. Akcija je odlična priložnost, da bolje spoznamo ptice in naravo, ki nas obkroža. K sodelovanju so še posebno vabljene šole ali vrtci, saj lahko s to preprosto akcijo otrokom omogočijo, da naravo bolje spoznajo tudi v živo.

Akcija v letu 2024 je zaključena!

Rezultate akcije v letu 2023 najdete TUKAJ.
 
Akcija bo v letu 2025 potekala od ponedeljka, 20. do nedelje, 26. januarja 2025.

 

Pridružite se nam pri opazovanju!

Sodelujete lahko prav vsi, tudi če menite, da niste dobri poznavalci ptic. Ptice lahko beležite v mestu ali na vasi, okoli doma, službe, šole ali vrtca. Pomembno je, da vsi sodelujoči opazujemo na enak način, samo pol ure, ter da vsak opazovalec oz. skupina, ki opazuje, izpolni svoj obrazec.

  • Naslednja akcija bo potekala v tednu od ponedeljka, 22. do nedelje, 28. januarja 2024.
  • Enkrat v tem tednu si izberite pol ure in si v tem času zabeležite vse ptice, ki jih opazite. Zabeležite samo največje število ptic iste vrste, ki jih vidite hkrati (tako preprečite večkratno štetje istih ptic).
  • Svoja opazovanja nam sporočite do konca februarja preko e-obrazca, v primeru težav pri vnosu podatkov pa preko e-naslova spletnik@dopps.si ali na naslov DOPPS, p.p. 2990, 1001 Ljubljana.
  • V pomoč pri štetju opaženih ptic in ugotavljanju, katerim vrstam pripadajo, smo na društvu pripravili letak za opazovanje, na katerem je tabela za vpisovanje opazovanj, ter slike najpogostejših ptic, ki se pojavljajo v naseljih.

Zakaj je sodelovanje pri akciji pomembno?

Več ko nas bo vsako zimo sporočalo svoja opazovanja, natančnejšo sliko o stanju naših ptic bomo dobili. Tako bomo lahko primerjali podatke o številu ptic med različnimi leti in iz tega sklepali, ali njihovo število v naseljih upada ali narašča. Spremembe v številu ptic pa posredno govorijo tudi o kvaliteti našega okolja.

Kontakt
spletnik@dopps.si 
 041 712 796