Katere so bile najštevilčnejše #Ptice okoli nas v letu 2021?

Zadnji teden januarja 2021 smo že trinajsto leto zapored preštevali ptice, ki se zadržujejo v bližini naših domov. Akcija je ponovno združila več kot 1000 opazovalcev ptic! Vas zanima, katerih ptic je bilo največ?

Najštevilčnejše vrste v zadnjih enajstih letih.

Domači vrabec, siva vrana in poljski vrabec

Najštevilčnejša vrsta je bil ponovno domači vrabec, katerih smo našteli kar 3661. Temu je po številu sledila siva vrana z 2167 opazovanimi osebki in poljski vrabec s 1942 osebki. Vse tri vrste so po številu opazovanih ptic predstavljale kar 38 % vseh opazovanih ptic.

Trem najštevilčnejšim so sledili čižek, velika sinica, domači golob, kos, ščinkavec, plavček in sraka. Skupaj smo našteli kar 20.356 ptic, ki so pripadale 75 različnim vrstam.

Ni presenetljivo, da so domači vrabec, siva vrana in poljski vrabec med najštevilčnejšimi opazovanimi  pticami, saj so v samem vrhu že od vsega začetka izvajanja akcije Ptice okoli nas. Omenjenim vrstam naša bivališča predstavljajo zavetje, vrtovi, zelenice in ulice pa jim nudijo obilo hrane. Hkrati so vse vrste zelo družabne, zaradi česar so v danem okolju še uspešnejše. Več možganov, več znanja, več oči pa več vidi!

Presenečenje pretekle zime je bilo veliko število opazovanih čižkov. Ti so se v akciji Ptice okoli nas prvič zavihteli med 10 najštevilčnejših ptic, končali so na 4. mestu in prehiteli celo velike sinice! Najverjetneje jih je preteklo zimo bilo pri nas resnično nekoliko več, saj so številni obiskovali ptičje krmilnice. Čeprav so za vrsto lahko značilni večji vpadi iz severnih krajev (podobno kot pri pinožah), pa tokrat to težko potrdimo. Morda je šlo le za manjši vpad.

Tekom akcije smo opazovali tudi nekaj redkejših in za letni čas zanimivih vrst. Presenetila so opazovanja vodomca, pivke, krivokljuna, velikega srakoperja, srednjega detla, lesne sove, škorca in celo bele štorklje.

Rezultati akcije Ptice okoli nas v letu 2021 (pdf)

Akcija Ptice okoli nas je v letu 2021 združila 1119 opazovalcev. Še posebej nas veseli, da je med nami veliko otrok, ki se akciji pridružijo v okviru pouka. Letos je bilo takšnih 485 iz 28 različnih osnovnih šol in vrtcev. Ptice so najbolj pridno preštevali v Vrtcu Lenart (168 sodelujočih), Vrtcu Tezno Maribor (42 sodelujočih), Biotehniškem centru Naklo (37 sodelujočih), OŠ  Vincenzo e Diego de Castro Piran, podružnica Lucija (32 sodelujočih) in Šolskem centru Kranj (25 sodelujočih). Zahvaljujemo se vsem sodelujočim, predvsem pa vzgojiteljem in profesorjem, ki so mlade spodbudili k opazovanju ptic.

Leto 2021 je ponovno zaznamovala pandemija in številni ukrepi za preprečitev širjenja okužb. Kljub temu smo skupaj pokazali, kako je v težkih časih pomemben stik s pticami in naravo. Številne raziskave so namreč pokazale, da nas prisotnost ptic v okolju pomirja in osrečuje.


Ptice bodo okoli nas tudi v letu 2022

Opazovanje ptic je enkratna prostočasna dejavnost, katero lahko izvajamo tudi v neposredni bližini doma. Ker nas zelo zanima, katere (in koliko) ptice opazite pri vas doma, Vas vabimo k sodelovanju v akciji Ptice okoli nas.

Akcija Ptice okoli nas bo v letu 2022 potekala ob ponedeljka, 24. do nedelje, 30. januarja. V tem tednu si morate enkrat vzeti pol ure časa in opazovati ptice na poljubni lokaciji. To je lahko v okolici doma, ob ptičji krmilnici, na krajšem sprehodu po parku ali po vasi. Zabeležite samo največje število ptic iste vrste, ki jih vidite hkrati (tako preprečite večkratno štetje istih ptic). Svoja opazovanja nam nato sporočite do konca februarja preko e-obrazca, ki ga najdete na spletni strani ptice.si, kjer najdete tudi vse dodatne informacije in gradiva (letak, plakat), ki vam bodo v pomoč pri opazovanju.