Katere so bile najštevilčnejše #Ptice okoli nas v letu 2023?

Zadnji teden januarja že tradicionalno preštevamo ptice, ki se zadržujejo v bližini naših domov. Letos smo jih s skupimi močmi našteli kar 15.248, pripadale pa so 72 vrstam. V naslednjih vrsticah vam povemo, katerih je bilo največ in kdo je najbolj vneto prešteval.

Namen akcije Ptice okoli nas je opazovanje ptic okoli naših domov in podatki opazovanih ptic kažejo, da navodila in priporočila pridno upoštevamo. Med najštevičnejšimi so namreč prav tiste vrste, katere pogosto označimo kar z izrazom mestne ali urbane ptice.

Najštevilčnejša vrsta je bil ponovno domači vrabec, ki na vrhu kraljuje že vsa leta akcije. Našteli smo jih kar 2442. Na drugem mestu se je zadržala siva vrana, katerih smo našteli 1634 osebkov, na tretjem mestu pa velika sinica s 1572 opazovanimi osebki. Trojica na vrhu je tako v primerjavi z letom 2022 ostala nespremenjena. Vse tri vrste so po številu opazovanih ptic predstavljale kar 37 % vseh opazovanih ptic. Trem najštevilčnejšim so sledili poljski vrabec, domači golob, ščinkavec, plavček, kos, lišček in sraka.

Akcija Ptice okoli nas je v letu 2023 združila 1484 opazovalcev, največ doslej. Še posebej nas veseli, da je med nami veliko otrok, ki se akciji pridružijo v šoli ali vrtcu. Letos je bilo takšnih 1129 iz 28 različnih srednjih in osnovnih šol in vrtcev. Ptice so najbolj pridno preštevali v Vrtcu Lenart (389 sodelujočih), Vrtcu Tezno Maribor (223 sodelujočih), SIC Brežice (61 sodelujočih), BC Naklo (58 sodelujočih) in Vrtcu Beltinci (47 sodelujočih).

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim, predvsem pa učiteljicam in učiteljem, ki so mlade spodbudili k opazovanju ptic.

Tabela: Zanimive vrste ptic, preštete v akciji Ptice okoli nas v letu 2023 in njihovo število
VRSTA ŠTEVILO
žerjav (Grus grus) 80
vplaninska kavka (Pyrrhocorax graculus) 40
krivokljun (Loxia curvirostra) 5
bela štorklja (Ciconia ciconia) 2
srednji detel (Dendrocoptes medius) 1
pivka (Picus canus) 1
brezovček (Acanthis flammea) 1

Rezultati akcije Ptice okoli nas v letu 2023 (pdf)


Ptice bodo okoli nas tudi v letu 2024

Akcija Ptice okoli nas bo v letu 2024 potekala od ponedeljka, 22. do nedelje, 28. januarja. V tem tednu si morate enkrat vzeti pol ure časa in opazovati ptice na poljubni lokaciji. To je lahko v okolici doma, ob ptičji krmilnici, na krajšem sprehodu po parku ali po vasi. Zabeležite samo največje število ptic iste vrste, ki jih vidite hkrati (tako preprečite večkratno štetje istih ptic). Svoja opazovanja nam nato sporočite do konca februarja prek e-obrazca, ki ga najdete na spletni strani ptice.si, kjer najdete tudi vse dodatne informacije in gradiva (letak, plakat), ki vam bodo v pomoč pri opazovanju.