Glava

reader reader,

Ste vedeli, da nam lahko preko spleta del vaše dohodnine namenite v nekaj minutah?

Do 0,5 odstotkov odmerjene dohodnine, ki jo sicer plačate državi, lahko kot donacijo namenite financiranju splošno-koristnih namenov upravičencev, med katerimi je tudi DOPPS. Pri tem nimate nobenega dodatnega stroška. Če tega še niste storili, imate kot odgovoren državljan z namenitvijo tega finančnega prispevka DOPPS-u priložnost svoj denar in energijo podariti tistim, ki se dejavno borimo proti upadu biodiverzitete in skrbimo za slovensko naravo. Če to storite do 31. decembra 2018, bo vaša namenitev veljala že za leto 2018!

Odkar je za registracijo in uporabo portala e-Davki potrebna le vaša davčna številka in geslo, ki si ga nastavite sami, je za namenitev dela dohodnine potrebnih res le nekaj klikov, za kar smo vam pripravili tudi kratka navodila

Podprete nas lahko tudi z drugimi donacijami  in članstvom v našem društvu!

Obenem hvala vsem, ki ste nas s članstvom ali na druge načine v letu 2018 že podprli. Če ste nam donacijo iz dohodnine že namenili, ostaja veljavna do preklica in vam ni treba storiti nič.

Ekipa DOPPS

---

NAJNOVEJŠE NOVICE IZ DELA DRUŠTVA IN SVETA PTIC

Biodiverziteta v strmem upadu

Biodiverziteta v strmem upadu

Način s katerim ljudje napajamo družbo in ekonomijo vodi naravne sisteme – ki podpirajo vse življenje na planetu - na rob propada, razkriva nedavno objavljeno poročilo Svetovnega sklada za naravo (WWF). Preberite več.

Ohranjanje gnezdišč na Ptujskem jezeru

Ohranjanje gnezdišč na Ptujskem jezeru

Letošnje leto je bilo za kolonijske gnezdilke na Ptujskem jezeru izjemno. Na otokih jezera je gnezdilo 988 parov rečnih galebov, 26 parov črnoglavih galebov in 218 parov navadnih čiger. Uspeh lahko pripišemo dolgoletnemu varstvenemu upravljanju z gnezdišči, posebaj ugodno pa so na populacije vrst vplivali v letu 2014 zgrajeni prodnati otoki. Ti so posebaj prilagojeni za gnezdenje navadne čigre, vendar brez rednega upravljanja in odstanjevanja zarasti dolgotrajni uspeh ni zagotovljen. Preberite več.

#ProtectWater

Voda je življenje. Brez zdravih rek, jezer in mokrišč ni pitne vode, ni življenja. Evropske vodne vire ščiti evropska zakonodaja, vendar si mnogo nacionalnih vlad prizadeva oslabiti zakone. SKUPAJ jih moramo ustaviti. V ČEM JE PROBLEM? Po zadnjih podatkih kar 60% evropskih rek, potokov, jezer in mokrišč ni v dobrem stanju. Skozi generacije smo jih uničevali in onesnaževali, ter neodgovorno … Preberite več.

Krivolovci ustrelili najveličastnejšo ujedo na Balkanu

V okviru projekta »LIKE – Živeti na kraškem robu« smo na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije v sodelovanju s hrvaškim partnerjem, društvom BIOM, v Beliju na otoku Cres septembra z GPS napravami opremili več beloglavih jastrebov. S pomočjo teh sofisticiranih naprav za določanje lokacije z veliko natančnostjo spremljamo jastrebe na njihovih … Preberite več.

---

NAPOVED DOGODKOV

• 16.11.2018: IZLET: Ornitološki sprehod po Arboretumu Volčji potok

• 18.11.2018: PREDAVANJE v LJ: Ornitološka postaja sredi Egejskega morja

• 18.11.2018: PREDAVANJE v KP: Delta Dunării - Divja narava ob izlivu reke Donave

• 6.1.2019: IZLET: Spoznavanje ptic v parku Tivoli

• 6.1.2019: IZLET: Spoznavanje vodnih ptic na Soboški kamenšnici, priprave na zimsko štetje vodnih ptic-IWC

• 7.1.2019: PREDAVANJE v KP: Ris v Sloveniji: rezultati raziskav in projekt za preprečitev izumrtja

• 9.1.2019: PREDAVANJE v MB: Tečaj prepoznavanja vodnih ptic

Za dodatne informacije o dogodkih lahko pokličete v pisarno društva na telefon 01/426 58 75 ali vodjo izleta oziroma delavnice. Morebitne spremembe bodo objavljene na spletni strani društva www.ptice.si in na FB-strani www.facebook.com/pticeDOPPS najkasneje na dan dogodka.


---

Pridružite se nam!

Naše delo ni mogoče brez sodelovanj in radodarnosti ljudi, kot ste vi. Uspešne zgodbe lahko pišemo le skupaj, zato potrebujemo vaš glas in podporo. Vsakdo lahko prispeva in soustvarja.
Veselimo se, da vas bomo spoznali!

Kako lahko pomagate?

Članstvo
Pridružite se nam in uživajte številne članske ugodnosti in aktivnosti.

Donacija
Namenite svojo podporo neposredno izbranemu projektu in našemu delu.

Postanite prostovoljec
Pridružite se več kot 300 aktivnim prostovoljcem društva.

Čudovito darilo
Razveselite najdražje z darom, ki bo v pomoč naravi.

---

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je največja nevladna organizacija za varstvo narave v Sloveniji. Delamo za varstvo ptic in njihovih življenjskih okolij. S tem prispevamo k ohranjanju narave in dobrobiti celotne družbe.