Glava

[custom:naziv] reader reader,

V začetku julija smo v bližini Grosuplja z GPS sledilno napravo opremili dve mladi beli štorklji, ki smo ju poimenovali Zuri in Fortuna. Njuno potovanje v Afriko se je pričelo 10. avgusta 2015, Evropo pa sta približno 10 dni kasneje zapustili preko Bosporskega preliva. Obe se sedaj (8. september 2015) nahajata v Čadu, v pasu Sahela. Njuno pot in dogodke na poti lahko spremljate TUKAJ.

Lep dan vsem,

Katarina Denac,
varstvena ornitologinja DOPPS

 

---

NAJNOVEJŠE NOVICE IZ DELA DRUŠTVA IN SVETA PTIC

Bliža se PTIČARIJADA 2015

Bliža se PTIČARIJADA 2015

Letošnja Ptičarijada bo potekala na Primorskem, na območju občine Ilirska Bistrica, in sicer v soboto, 10. oktobra 2015. Preberite več.

Koscev na Ljubljanskem barju letos nekoliko več kot lani

Koscev letos nekoliko več kot lani

Letos smo na Ljubljanskem barju popisali 126 pojočih samcev koscev, kar je nekoliko več kot prejšnja leta. Žal pa je bil letos delež travnikov, ki so bili pokošeni prezgodaj, da bi kosec lahko uspešno odgnezdil, še posebej velik. Preberite več.

V Mediteranu vsako leto ilegalno pobitih 25 milijonov ptic

V Mediteranu vsako leto ilegalno pobitih 25 milijonov ptic

Zveza BirdLife International je izdala prvo poročilo o ilegalnem pobijanju ptic na območju Mediterana. Poročilo razkriva šokantne podatke o smrtnem davku, ki ga plačujejo mnoge vrste ptic na tem območju. Preberite več.

Mladi beli štorklji, Zuri in Fortuna, na poti proti Bosporju

Mladi beli štorklji, Zuri in Fortuna, na poti proti Bosporju

Letos smo v Ponovi vasi pri Grosupljem z GPS sledilno napravo opremili dve mladi beli štorklji. Pomagali nam bosta pri razkrivanju selitvenih poti slovenskih belih štorkelj, za katere je bilo do sedaj s pomočjo sicer obsežnega obročkanja mladičev zbranih le malo podatkov. Preberite več.

Ares - sredozemski sokol z otoka Visa

Ares - sredozemski sokol z otoka Visa

Med letošnjim dopustovanjem na otoku Visu je mlad slovenski ornitolog skupaj z družino naletel na prav zanimiv prizor. V vodnjaku je našel še živega sredozemskega sokola in v trenutku je stekla reševalna akcija. Sokol je preživel in okreval, dobil pa je tudi ime - Ares. Preberite več.

---
---

Pridružite se nam!

Naše delo ni mogoče brez sodelovanj in radodarnosti ljudi, kot ste vi. Uspešne zgodbe lahko pišemo le skupaj, zato potrebujemo vaš glas in podporo. Vsakdo lahko prispeva in soustvarja.
Veselimo se, da vas bomo spoznali!

Kako lahko pomagate?

Članstvo
Pridružite se nam in uživajte številne članske ugodnosti in aktivnosti.

Donacija
Namenite svojo podporo neposredno izbranemu projektu in našemu delu.

Postanite prostovoljec
Pridružite se več kot 300 aktivnim prostovoljcem društva.

Čudovito darilo
Razveselite najdražje z darom, ki bo v pomoč naravi.

---

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je največja nevladna organizacija za varstvo narave v Sloveniji. Delamo za varstvo ptic in njihovih življenjskih okolij. S tem prispevamo k ohranjanju narave in dobrobiti celotne družbe.