Pogosta vprašanja o akciji »Ptice okoli nas«

Kaj naredim, če imam težave pri vnosu opazovanj v spletni obrazec?

Če imate težave pri vpisovanju podatkov v spletni obrazec, jih lahko pošljete tudi na e-naslov spletnik@dopps.si ali na naslov DOPPS, p.p. 2990, 1001 Ljubljana.

Vseh ptic ne poznam. Ali lahko sodelujem v akciji?

Nič hudega, zato smo pripravili letak s slikami najpogostejših vrst v naseljih, s katerim si lahko pomagate pri določanju ptic in ob tem spoznate še kakšno novo vrsto.

V času akcije ni običajnih ptic. Kaj zdaj?

Kljub temu da v času opazovanja ne vidite običajnih ptic, ali pa ptic sploh ne vidite, je to pomemben podatek in je dobro, da ga vseeno pošljete. Svoja siceršnja opazovanja lahko sporočite posebej, ločeno od podatkov o opaženih pticah v izbrane pol ure, npr. tako, da jih vnesete v Atlas ptic.

Zakaj opazovanje traja samo pol ure in ne več?

Čas opazovanja je omejen zato, da je »napor« vseh opazovalcev enak in je podatke o pticah mogoče primerjati med seboj (npr. med različnimi kraji in med različnimi leti). Če opazovanje traja dalj časa, podatki niso uporabni za primerjavo in jih moramo žal izločiti iz obdelave. Ptice, ki jih opazite prej ali kasneje, lahko vnesete v Atlas ptic. Pomembno je predvsem to, da so druga opazovanja ločena od opazovanj v izbrane pol ure.

Kako se izognemo večkratnemu štetju istih ptic, na primer siničk, ki se večkrat zapored vrnejo po hrano v krmilnico?

Zabeležite le največje število ptic ene vrste, ki jih opazite v izbrane pol ure. Primer: če opazite dve veliki sinici, čez minuto pa priletijo štiri, je največje število opaženih velikih sinic štiri. Če čez pet minut priletijo tri, je največje število opaženih velikih sinic še vedno štiri in ne sedem.

Kako preštejemo ptice, če jih je veliko?

Če je ptice težko prešteti (npr. velike jate), potem njihovo število ocenite (npr. na 10 ali 50 natančno).

Če otroci opazujejo ptice v okviru pouka, ali lahko potem združimo njihova opazovanja?

Če so otroci opazovali posamezno, vas prosimo, da pošljete podatke za vsakega opazovalca posebej, razen če so otroci opazovali skupaj, v skupinah, tedaj vsaka skupina izpolni svoj obrazec, ob tem pa zabeleži tudi število opazovalcev v skupini.

Se lahko premikamo po okolici ali je nujno stati na enem mestu?

Lahko opazujete skozi okno, ob krmilnici ali pa se odpravite na krajši sprehod okoli doma ali šole. Pomembno je, da opazovanje traja pol ure.

Ali opazujemo izključno okoli doma, šole ali vrtca, ali lahko tudi kje drugje, npr. v gozdu, ob jezeru … ?

Namen štetja je ugotavljanje stanja ptic v naseljih, zato štejemo le v naseljih. Ni nujno, da ravno okoli svojega doma, lahko tudi na tržnici, v parku, nakupovalnem središču … Pomembno je, da je v sklopu naselja. Opažanja ptic v drugih okoljih (npr. gozd, travnik, jezero …) pa lahko vnesete v Atlas ptic.

Je pomembno, kakšno je vreme v času opazovanja?

Ne, štejemo lahko v vsakem vremenu.

Je pomembno, v katerem delu dneva štejemo?

Ne, čeprav bomo tudi pozimi največ ptic videli v jutranjem času.

Ali lahko štejemo tudi na podeželju ali samo v mestih?

Štejemo lahko v vseh naseljih, tako v vaseh kot v mestih.

 

Več: