Pričeli smo s projektom BESTbelt Mura

Z vstopom Hrvaške v schengensko območje se je povečal turistični pritisk na ranljive rečne habitate, predvsem ob reki Muri. Še posebej so v porastu vodni športi in rekreacija ob rečnih bregovih, ki imajo med drugimi negativen vpliv na gnezdilke ob rekah.

Mali deževnik. Foto: Alen Ploj

V okviru projekta BESTbelt HR-23-1068-69 »Sustainable Water-based Sport Solutions« bomo zato skupaj z vodilnim partnerjem – Međimursko prirodo in Ö.T.E. prenesli že obstoječe smernice za trajnostno vožnjo s kanuji in kajaki nemških partnerjev tudi na naše območje in opredelili primerna območja za rekreacijo znotraj zavarovanih območij.

Posebno pozornost bomo namenili tudi ozaveščanju lokalnega prebivalstva, turističnih organizacij in drugih skupnosti o pomembnosti trajnostnega turizma na zavarovanih območjih. Športno-rekreacijske dejavnosti bodo izven projekta spremljane s podeljevanjem koncesij in dovoljenj organizatorjem tovrstnih aktivnosti. S čezmejnim sodelovanjem bomo zagotovili enako izvajanje predpisov tako na hrvaškem kot na slovenskem območju rek Mure in Drave.

Projekt traja od 1. 11. 2023 do 30. 4. 2025 in je financiran s pomočjo sredstev Evropske unije.