Akcija »Ptice okoli nas«

Vabimo vas k sodelovanju pri akciji »Ptice okoli nas«, v okviru katere vsako zimo opazujemo ptice, ki se pozimi pojavljajo v naši okolici. Z akcijo želimo spodbujati k boljšemu zavedanju narave ter spremljati, kaj se dogaja s pticami v naseljih.

Lani je pri štetju ptic sodelovalo preko 1.200 opazovalcev. Opazili smo več kot 9.000 ptic 55 različnih vrst. V primerjavi z zimo 2012 smo leta 2013 zabeležili več velikih sinic in domačih golobov, domačih vrabcev, ščinkavcev in kosov je bilo približno enako, manj pa je bilo sivih vran, poljskih vrabcev in srak. S primerjavo podatkov o številu ptic med različnimi leti bomo lahko sklepali, ali njihovo število v naseljih upada ali narašča. Spremembe v številu ptic pa posredno govorijo tudi o kvaliteti našega okolja.

Akcija opazovanja ptic bo letos potekala v tednu od ponedeljka, 27. januarja do nedelje, 2. februarja. Enkrat v tem obdobju si izberete pol ure, ko opazujete in beležite vrste in število opaženih ptic. Za pomoč pri prepoznavanju vrst smo pripravili letak s fotografijami ptic.

Ptice lahko opazujete skozi okno, ob krmilnici, ali pa se odpravite na sprehod okrog doma, šole ali vrtca. Tudi če ptic v izbranem času ne boste opazili, je to za nas pomemben podatek.

Svoja opažanja nam do konca februarja sporočite na obrazcu tukaj. Če nimate te možnosti, jih lahko pošljete tudi na e-mail ptice.okoli.nas@gmail.com ali na naslov DOPPS, p.p. 2990, 1001 Ljubljana.

Veselimo se vašega sodelovanja!

 
Več o akciji Ptice okoli nas.

Letak akcije “Ptice okoli nas – 2014” (pdf)

Kontaktna oseba: Eva Vukelič (eva.vukelic@dopps.si)