3, 2, 1… SINICA!

Pričeli smo z akcijo Ptice okoli nas, tokrat že 9. leto zapored. Od danes pa vse do nedelje, 29. januarja vas vabimo, da se nam pridružite v množični akciji opazovanja naših pogostih vrst ptic okoli naših domov in nam vaša opazovanja tudi sporočite. Pridruži se nam lahko prav vsak, vendar kako opazovati? Zbrali smo nekaj predlogov in nasvetov, ki vam jih danes predstavljamo.

2017_10_1_pon_2017_spletna_banner

2017_23_1_pon17_krmilnica_tomazmihelic

Foto: Tomaž Mihelič

1. Opazujte ptice na krmilnici

Krmljenje ptic pozimi je pri nas zelo popularno in za ptice, predvsem ko temperature za dalj časa padejo pod ničlo, zelo dobrodošlo. Pevke pod snežno odejo in v zamrznjenih tleh težko najdejo hrano, zato jih z nekaj semeni ali sadja lahko izdatno pomagamo. Kaj pa imamo od tega ljudje? Nepozabno predstavo! Ptice se pozimi zelo približajo našim bivališčem, kar zelo olajša njihovo opazovanje, tudi brez optičnih pripomočkov. Postavite krmilnico blizu okna, se udobno namestite in uživajte v predstavi! Če vas ptice kljub temu opazijo, se skrijte za okensko cvetje ali zaveso, lahko pa čez okno pripravite tudi improviziran zastor iz papirja.

2017_23_1_izlet_MS_gregordomanjko

Foto: Gregor Domanjko

2. Pojdite na sprehod

Če doma ne krmite ptic iz takšnega ali drugačnega razloga, lahko ptice opazujete tudi ob krajšem sprehodu v bližini vašega doma ali službe. Vzemite seboj letak za prepoznavanje ptic in ob hoji spremljajte ter skrbno zapisujte vse opažene ptice. Mestni park, vrt ali podeželska pot vas lahko hitro preseneti s pestrostjo ptic, ki stikajo za hrano. Ob hladnih dneh seveda ne pozabite na topla oblačila in obutev!

3. Ne pozabite na družbo!

Zakaj ne bi ptic opazovali v dobri družbi? Kot pri večini stvari, je tudi opazovanje ptic bolj zabavno, če lahko svoja opazovanja, mnenja, občutke in nasvete delimo. Povabite k sodelovanju vaše partnerje, otroke, znance in prijatelje ali pa organizirajte opazovanje v razredu ali službi. Opazovanje ptic na krmilnici skozi okno tople sobe je lahko pravo doživetje. Ne verjamete? Poskusite!

Akcija ptice okoli nas bo trajala do nedelje, 29. januarja 2017, več informacij pa najdete pod zavihkom Ptice okoli nas.