Poznate ptice …

… ki se pojavljajo v okolica vašega doma, službe, vrtca ali šole? Ne? No, z nekaj napotki in malce vaje jih boste zelo hitro spoznali. Sodelujte v akciji Ptice okoli nas in skupaj bomo ugotovili, katere so tiste vrste ptic, ki se potikajo po vašem vrtu, stikajo po dvorišču in kukajo iz grmovja. Z malce vaje jih boste kaj kmalu lahko tudi prešteli! Ste za akcijo?

Vse kar morate imeti je malce časa in potrpežljivosti. Med 22. in 28. januarjem 2018 si morate enkrat vzeti pol ure časa in opazovati ptice na poljubni lokaciji. To je lahko v okolici doma, na ptičji krmilnici, na krajšem sprehodu po parku ali po vasi. Zabeležite samo največje število ptic iste vrste, ki jih vidite hkrati (tako preprečite večkratno štetje istih ptic), svoja opazovanja pa nam nato sporočite do konca februarja preko e-obrazca.

Se vam zdi zamisel enkratna, vendar ste skeptični, ker ptic ne poznate dobro? Brez skrbi, za vas smo pripavili letak in plakat s pogostimi vrstami ptic, ki vam lahko pomagata pri določanju ptic, kot tudi pri beleženju podatkov. Elektronsko verzijo najdete s klikom na zgornji povezavi, fizični izvod pa si lahko zagotovite v pisarni društva v Ljubljani in Kopru ter na društvenih dogodkih. Sedaj pa res več ni izgovora, da ne bi skupaj preševali ptic, kaj ne? Gremo v akcijo!

DOGODKI:

Več informacij o akciji lahko dobite na spletni strani Ptice okoli nas.

VZGOJITELJI, UČITELJI IN PROFESORJI, POZOR!

Akcija Ptice okoli nas vsako leto pritegne številne mlade, hkrati pa v njej sodeluje mnogo izobraževalnih ustanov (vrtec, šola). V lanskem letu je bila več kot polovica sodelujočih otrok, sodelovalo pa je kar 50 izobraževalnih ustanov.

Ker sodelovanje uspešno približa ptice in naravo našim najmlajšim smo se odločili, da vas v letu 2018, ko bo akcija potekala jubilejno deseto leto zapored, malce spodbudimo. Pravila igre so preprosta; izobraževalna ustanova, ki k sodelovanju spodbudi največje število učencev, zmaga! Verjetno vas že zanima nagrada, kaj ne? Obisk ornitologa, ki bo izvedel predavanje o pticah in v okolico vrtca ali šole namestil gnezdilnico. Dogovorjeno?

p.s. v spletnem obrazcu ne pozabite izpolniti polja s podatki o vrtcu ali šoli.