Prvič 6 poletelih mladičev v Sloveniji

IMG_4547

Doslej v Sloveniji še nismo imeli 6 poletelih mladičev bele štorklje, zdaj jih imamo. Na Blokah, v Novi vasi. Gospod Slavko Strman, lastnik ogromne hiše z gnezdom na dimniku, ki zelo lepo skrbi za štorklje, nas je pred časom poklical in nam povedal, da ima letos 6 mladičev. Včeraj smo se o tem prepričali na lastne oči in v gnezdu opazovali 6 doraslih mladičev, ki že zamahujejo s krili.

Odkar v Sloveniji od leta 1999 vsako leto opravljamo popis belih štorkelj, še ni doraslo 6 mladičev v gnezdu. V povprečju gnezdeči par spelje le 2 mladiča na leto. Tudi sicer je na Notranjskem letos velik gnezditveni uspeh - v 3 gnezdih je kar 15 mladičev!

Te dni ornitologi že 16. leto zapored popisujemo belo štorkljo po Sloveniji. Sodelujemo tudi pri mednarodnem popisu bele štorklje, ki poteka vsakih 10 let, in to je ravno letos.

IMG_4542

Gospod Slavko Strman, lastnik ogromne hiše z gnezdom na dimniku, ki zelo lepo skrbi za štorklje, foto: Damijan Denac

IMG_4547

Doslej v Sloveniji še nismo imeli 6 poletelih mladičev bele štorklje, zdaj jih imamo. Na Blokah, v Novi vasi. Gospod Slavko Strman, lastnik ogromne hiše z gnezdom na dimniku, ki zelo lepo skrbi za štorklje, me je pred časom poklical in mi povedal, da ima letos 6 mladičev. Včeraj sem se prepričal na lastne oči in res je v gnezdu 6 doraslih mladičev, ki že mahajo.

Odkar v Sloveniji vsakoletno opravljamo popis od leta 1999, še ni doraslo 6 mladičev v gnezdu. V

povprečju gnezdeči par spelje le 2 mladiča na

Te dni ornitologi popisujemo belo štorkljo po Sloveniji, 16. leto zapored in sodelujemo pri mednarodnem popisu bele štorklje, ki je vsakih 10 let - in to je ravno letos.leto. Tudi sicer je na Notranjskem letos velik gnezditveni uspeh - v 3 gnezdih je kar 15 mladičev!

IMG_4542

Gospod Slavko Strman, lastnik ogromne hiše z gnezdom na dimniku, ki zelo lepo skrbi za štorklje, foto: Damijan Denac