Je Franček že na cilju?

Sredi oktobra smo na naši spletni strani poročali o Frančku, slovenski črni štorklji z GPS oddajnikom, ki je 10. oktobra 2014 preletel Sredozemsko morje in dosegel Afriko, natančneje Tunizijo.

2.500 km dolga pot prek Sahare

Njegova pot se je v naslednjih tednih seveda nadaljevala. Preko Alžirije, Malija in Nigra je 8.11.2014 dosegel severni del Nigerije. Okrog 2.500 km dolgo pot prek Sahare, ki ga ni vedno vodila le v smeri sever – jug, je opravil v približno 20 dneh.

Postanki v narodnih parkih

Med potjo je Franček obiskal tudi nekaj narodnih parkov, med katerimi Tassili N’Ajjer National Park in Ahaggar National Park na jugu Alžirije. Zanimivo je, da se je tudi v na videz negostoljubni puščavi ponekod zadrževal več dni (npr. med 31.10. in 5.11. na jugu Malija) – na satelitskih posnetkih so tam vidne struge rek, ki so bile očitno v času Frančkovega postanka vsaj deloma napolnjene.

Kje je Franček?

Franček, prva slovenska črna štorklja z GPS oddajnikom,  je v približno 20 dneh opravil okrog 2.500 km dolgo pot prek Sahare. Foto: Migration map

Franček, prva slovenska črna štorklja z GPS oddajnikom, je v približno 20 dneh opravil okrog 2.500 km dolgo pot prek Sahare. Foto: Migration map

Zadnja lokacija, ki smo jo prejeli, je bila zabeležena 8.11.2014 ob 13. uri (CET), in se nahaja ca. 100 km SZ od mesta Sokoto v Nigeriji, že v pasu Sahela. Glede na »podatkovni mrk«, ki smo ga deležni od takrat, domnevamo, da bo Franček prezimil na kakšnem bolj odročnem in redko poseljenem predelu, ki ni pokrit s signalom GSM. Slednjega namreč potrebuje Frančkov oddajnik, da nam lahko na vsake štiri zbrane lokacije pošlje SMS s koordinatami. Seveda si vsi želimo, da bi se nam Franček oglasil čim prej, drugače pa bomo morali počakati na naslednjo pomlad, ko se bo pričela njegova povratna pot v Evropo.

Takoj ko bomo prejeli kakšne nove lokacije, bomo informacijo o tem objavili tako na naši spletni strani kot tudi na spletni strani Migration map http://birdmap.5dvision.ee/index.php?lang=en.