Napravimo ptičjo krmilnico

Zima je čas, ko se živali zaradi ostrejših vremenskih razmer in težje dostopne hrane zatečejo vse bližje človeku. To je za nas priložnost, da si nekatere izmed njih pobližje ogledamo ter opazujemo njihove navade in iznajdljivost. Ptice so v tem času zagotovo ene izmed pogostejših obiskovalk naših vrtov in dvorišč, zato jim lahko pomagamo s preprosto krmilnico, hkrati pa sami uživamo ob pogledu na »ptičji živ-žav«.

Krmilnice so letos izdelovali tudi otroci

V mesecu novembru je Fundacija za otroke OŠ Polje pripravila nagradni natečaj »Napravimo ptičjo krmilnico«, pri katerem smo jim na društvu priskočili na pomoč. Do zaključka natečaja je prispelo 21 ptičjih krmilnic, skupaj pa smo izbrali tri zmagovalne.

»Pri izboru se je upošteval tako ustvarjalni kot praktični vidik, saj lahko z napačno izdelano krmilnico naredimo tudi precej škode. Moram pa pohvalit vse sodelujoče, ki so se neizmerno potrudili in pokazali veliko mero domišljije, kot tudi praktičnega znanja. Prav zato je bil izbor zmagovalcev izredno težka naloga.« je povedal Tilen Basle, varstveni ornitolog DOPPS, ki je sodeloval pri končnem izboru.

Zmagovalci nagradnega natečaja »Napravimo ptičjo krmilnico« so:
1. Grega Grmek
2. Matej Klobasa
3. Nik Grmek

2015_11_12_krmilnice_natecaj_dusanklobasa

Od leve proti desni: 2. mesto (Matej Klobasa), 1. mesto (Grega Grmek), 3. mesto (Nik Grmek)
foto: Dušan Klobasa

Vsem nagrajencem, kot tudi vsem sodelujočim čestitamo ob tem podvigu in upamo, da bodo s svojim znanjem ter domišljijo še naprej navduševali svoje sovrstnike in prihodnje generacije. Vse krmilnice sedaj že služijo svojemu namenu in privabljajo ptice, kot tudi radovedne poglede otrok in njihovih staršev.

Več o natečaju lahko preberete na spletni strani Fundacije za otroke OŠ Polje.

Bi tudi vi radi opazovali ptice na krmilnici? Želite izdelati krmilnico?

Izdelava krmilnice ni tako zahtevna, kot se morda zdi na prvi pogled. Potrebno je le malce dobre volje, domišljije in iznajdljivosti. Na naši spletni strani smo vam pod rubriko »Hranjenje ptic« pripravili nasvete in odgovore na številna vprašanja, ki se vam pri hranjenju ptic lahko porajajo. Zakaj hraniti ptice? Ali je hranjenje za ptice škodljivo? Kako dolgo hranimo? S čim hranimo?