#PticeOkoliNas v letu 2019

Najštevilčnejše vrste ptic v zadnjih desetih letih.

Kaj ste opazovali tekom akcije Ptice okoli nas v letu 2019? Zahvaljujoč 1360 opazovalcem sedaj vemo, katere ptice so bile najštevilčnejše in kaj se z njimi dogaja skozi čas v zadnjih enajstih letih. Poglejmo rezultate!

Zmagovalci so? Urbani generalisti!

Prav nič presenetljivega, da je tudi letos na prvem mestu domači vrabec, ki z naskokom prevladuje že zadnih 10 let. Sledijo mu domači golob, siva vrana in poljski vrabec. Slednje vrste po številčnosti predstavljajo skoraj polovico (49%) vseh opazovanih ptic. Vendar zakaj so tako številčne ravno te vrste?
Vse štiri vrste ptic imajo nekaj skupnih lastnosti; raznoliko prehrano, skupinsko vedenje, gnezdenje na umetnih strukturah in zaupanje ljudem. Z eno besedo bi jih lahko poimenovali generalisti, saj imajo zelo raznoliko prehrano in se znajo hitro prilagoditi novim razmeram. Zato ni nič nenavadnega, do so ravno te vrste najštevilčneje v naših mestih in naseljih.

Skupaj smo v okviru akcije Ptice okoli nas v letu 2019 opazovali 17.132 ptic, ki so pripadale 71 vrstam.

Rezultati akcije Ptice okoli nas v letu 2019 (pdf)

Generalist ni nadloga, je naš pomočnik

Vrabci, golobi in vrane so žal prevečkrat smatrani kot mestna nadloga in tukaj jim zagotovo delamo krivico. Najprej se moramo vprašati, zakaj so sploh tukaj? Po večini zaradi ugodnejše mikroklime in ustreznih umetnih gnezdišč, v največji meri pa zaradi obilice hrane, ki jo ljudje puščamo za seboj (beri smeti). Če pogledamo z drugega zornega kota vidimo, da nam te ptice vbistvu pomagajo in za nami čistijo umazanijo! Zato ne preganjajmo ptic in raje poskrbimo, da hrana ne bo odpadek.

Povsod pinože

Če smo povsem odkriti smo vas letos malce pretentali. Daleč najštevilčnejša (vendar ne najpogostejša) vrsta opažena v okviru akcije Ptice okoli nas je bila pinoža. Najverjetneje ste zasledili, da smo preteklo zimo v Zasavju gostili približno 5 miljonsko jato teh severnih gostov. Slednje se je seveda odražalo na podatkih, katere ste nam sporočili. Nemalo zapisov se je glasilo: »Več tisoč pinož leta mimo hiše več kot pol ure« ali »Pinož, da je vse črno«. Povsem razumljivo je, da je takšno količino ptic nemogoče prešteti, zato točnega podatka o številu opazovanih pinož v okviru akcije nimamo.

Pinože je v naše kraje najverjetneje privabila ogromna količina žira in relativno suha zima. Slednje je najverjetneje tudi razlog, da so tudi številne druge vrste ptic krmilnice obiskale bolj poredko.

Ptice preštevajo tudi mladi

Tudi letos se je akcije udeležilo mnogo mladih, kar je še posebej vzpodbudno. Izmed 1360 sodelujočih je bilo kar 970 učencev iz 44 vrtcev in osnovnih ter srednjih šol. Najbolj pridno so ptice preštevali na Osnovni šoli Gorišnica (86 učencev), vrtcu Vransko in Šempeter (v vsakem po 70 učencev) in Biotehniškem centru Naklo (45 učencev). Zahvaljujemo se vsem sodelujočim, predvsem pa vzgojiteljem in profesorjem, ki so mlade spodbudili k opazovanju ptic.


Ptice bodo okoli nas tudi v 2020

Če ne bo kakšnega kataklizmičnega dogodka bodo ptice okoli nas tudi v letu 2020. Torej, zakaj jih ne bi preštevali?

Akcija Ptice okoli nas bo v letu 2020 potekala ob ponedeljka, 27. januarja do nedelje, 2. februarja. V tem tednu si morate enkrat vzeti pol ure časa in opazovati ptice na poljubni lokaciji. To je lahko v okolici doma, na ptičji krmilnici, na krajšem sprehodu po parku ali po vasi. Zabeležite samo največje število ptic iste vrste, ki jih vidite hkrati (tako preprečite večkratno štetje istih ptic). Svoja opazovanja nam nato sporočite do konca februarja prek e-obrazca, ki ga najdete na spletni strani ptice.si, kjer najdete tudi vse dodatne informacije in gradiva (letak, plakat), ki vam bodo v pomoč pri opazovanju.

Napravimo ptičjo krmilnico

Zima je čas, ko se živali zaradi ostrejših vremenskih razmer in težje dostopne hrane zatečejo vse bližje človeku. To je za nas priložnost, da si nekatere izmed njih pobližje ogledamo ter opazujemo njihove navade in iznajdljivost. Ptice so v tem času zagotovo ene izmed pogostejših obiskovalk naših vrtov in dvorišč, zato jim lahko pomagamo s preprosto krmilnico, hkrati pa sami uživamo ob pogledu na »ptičji živ-žav«.

Krmilnice so letos izdelovali tudi otroci

V mesecu novembru je Fundacija za otroke OŠ Polje pripravila nagradni natečaj »Napravimo ptičjo krmilnico«, pri katerem smo jim na društvu priskočili na pomoč. Do zaključka natečaja je prispelo 21 ptičjih krmilnic, skupaj pa smo izbrali tri zmagovalne.

»Pri izboru se je upošteval tako ustvarjalni kot praktični vidik, saj lahko z napačno izdelano krmilnico naredimo tudi precej škode. Moram pa pohvalit vse sodelujoče, ki so se neizmerno potrudili in pokazali veliko mero domišljije, kot tudi praktičnega znanja. Prav zato je bil izbor zmagovalcev izredno težka naloga.« je povedal Tilen Basle, varstveni ornitolog DOPPS, ki je sodeloval pri končnem izboru.

Zmagovalci nagradnega natečaja »Napravimo ptičjo krmilnico« so:
1. Grega Grmek
2. Matej Klobasa
3. Nik Grmek

2015_11_12_krmilnice_natecaj_dusanklobasa

Od leve proti desni: 2. mesto (Matej Klobasa), 1. mesto (Grega Grmek), 3. mesto (Nik Grmek)
foto: Dušan Klobasa

Vsem nagrajencem, kot tudi vsem sodelujočim čestitamo ob tem podvigu in upamo, da bodo s svojim znanjem ter domišljijo še naprej navduševali svoje sovrstnike in prihodnje generacije. Vse krmilnice sedaj že služijo svojemu namenu in privabljajo ptice, kot tudi radovedne poglede otrok in njihovih staršev.

Več o natečaju lahko preberete na spletni strani Fundacije za otroke OŠ Polje.

Bi tudi vi radi opazovali ptice na krmilnici? Želite izdelati krmilnico?

Izdelava krmilnice ni tako zahtevna, kot se morda zdi na prvi pogled. Potrebno je le malce dobre volje, domišljije in iznajdljivosti. Na naši spletni strani smo vam pod rubriko »Hranjenje ptic« pripravili nasvete in odgovore na številna vprašanja, ki se vam pri hranjenju ptic lahko porajajo. Zakaj hraniti ptice? Ali je hranjenje za ptice škodljivo? Kako dolgo hranimo? S čim hranimo?

Ali so ptice lačne?

Prišel je čas jeseni, ki se že preveša v zimo, saj so se v zadnjih dneh temperature spustile precej nizko. Hkrati je to tudi napoved, da iz svojih garaž ali vrtnih lop počasi vzamemo ptičje krmilnice, z njih stresemo prah in jih pripravimo na novo sezono krmljenja. Vendar zakaj krmimo ptice? Kako in s čim? Ali že lahko pričnemo?

2014_10_29_opazovnje_krmilnica_Ivan_Esenko

Krmilnica lahko služi tudi kot učilnica v naravi.
foto: Ivan Esenko

Zimsko hranjenje ptic je v mnogih državah sveta običaj, ki pritegne številne ljudi. Ob vrvežu na krmilnici si lahko od blizu ogledamo bolj ali manj pestro paleto ptic, opazujemo njihovo obnašanje in različne načine prehranjevanja. Ptice hranimo preprosto zato, ker so nam všeč in v nas vzbujajo pozitivne občutke. Slednje pa je tudi najpomembnejši razlog, zakaj pozimi hraniti ptice, saj lahko zimo preživijo tudi brez naše pomoči.

Da bo doživetje opazovanja ptic na krmilnici prijetno in za ptice varno smo za vas na spletni strani v rubriki Hranjenje ptic pripravili nekaj koristnih napotkov. Tako boste lahko že na domačem vrtu ali zelenici pticam pripravili pravo pojedino, vam ali vašim otrokom pa pričarali prav posebno doživetje.

Zunaj se je precej shladilo. Ali lahko pričnemo hranit ptice?

Ptice lahko v naravi same najdejo zadostno količino hrane. Nekoliko več težav imajo, ko temperature padejo pod ledišče ali tla prekrije snežna odeja. Takrat je tudi čas, da pričnemo s hranjenjem in pticam pomagamo, ko je zanje hrana težje dostopna. Hranimo redno do prve daljše otoplitve.