Skupaj veliko uharico popisujemo že 25 let!

Popis velike uharice je družaben dogodek, kjer se prelivata znanje in pozitivna energija, ki pomaga, da vrsto lahko še uspešneje varujemo. Na popisu združujemo koristno s prijetnim in prav vsak od vas doprinese, da lahko popišemo veliko območje in nam je druženje po popisu prijetnejše.

Na Gugalnici lahko sodeluje vsak. Popis je nezahteven, neizkušeni udeleženci imate možnost, da se priključite poznavalcem in se tako hitro priučite popisa. Vse več nas je povratnikov, ki čakamo na Gugalnico prav vsako leto, kar jo dela še prijetnejšo. Letos smo zaključevali projekt ZaKras, ki je bil ciljno namenjen prav varstvu velike uharice, predvsem uvajanju mirnih con zanjo in vastvu vrste na srednje napetostnih daljnovodih in zelo pozitivno smo že presenečeni nad rezultati. Komaj čakamo, da jih lahko delimo z vami

Gugalnica na Krasu bo letos potekala v petek, 3. marca 2023, popoldan. Zborno mesto bo ob 16.00 na parkirišču pri Škocjanskih jamah (rezervni »vremenski« datum bo en dan kasneje). Popis traja do 19h, sam dogodek pa se navadno zaključi v poznih večermih urah. Več o popisu najdete lahko na i-Gugalnica2023.

Popis organiziramo skupaj s Parkom škocjanske jame, zato bomo zopet na preizkušeni lokaciji. Na popisu se bomo razkropili po Krasu. Po popisu bo predavanje in film o veliki uharici in druženje. Kratek izsek iz filma si lahko ogledate TUKAJ.

Prosim, da se zaradi lažje organizacije dogodka prijavite s kratkim sporočilom na e-naslov tomaz.mihelic@dopps.si in poslali vam bomo natančnejša navodila za udeležbo dogodka. Sporočite tudi število udeležencev.

Se veselimo snidenja,

Ekipa DOPPS

Družabni del Gugalnice odpovedan!

Vabimo vas, da nam z individualnimi popisi pomagate izvesti Gugalnico – popis velike uharice

Zaradi novih priporočil pri omejevanju širjenja koronavirusa bomo popis velike uharice izvedli brez druženja. Pripravljene popisovalce zato naprošamo, da pomagajo in popis opravijo individualno.

Upamo, da bo popis čim bolj temeljit in primerljiv s preteklimi popisi, saj je ravno to namen monitoringa. Družabni del bomo letos izpustili, bomo pa poskrbeli, da bo skupinski duh ostal in da bodo zbrani podatki dostopni vsem udeležencem. Predstavili bomo tudi letošnje rezulate telemetrije in dela na varstvu velike uharice. Za presenečenje, ki smo vam ga pripravili vam povemo tik pred popisom.

Vse, ki ste pripravljeni izvesti popis zato naprošamo, da to sporočite koordinatorju popisa na naslov: tomaz.mihelic@dopps.si Poslali vam bomo navodila in lokacijo popisa.

Idealno je, če popis glede na vremenske razmere lahko opravite v nedeljo zvečer (15. marec 2020) Popis se izvaja na v naprej določenih točkah med 17.45 in 19.15. Lokacije in navodila bomo poslali vsem prijavljenim na individualni popis.

Hvala vsem, ki nam pomagate pri zbiranju dragocenih varstvenih podatkov za to vrsto in upamo, da nam bo uspelo pokazat kako veliki in uspešni druščini Varuhov velike uharice pripadate.

Srečno na popisu,
Tomaž Mihelič

Bubo in več kot 200 prostovoljcev

Teritorialno petje samca velike uharice doseže največjo intenzivnost v začetku meseca marca. Prav zato smo z mnogimi prostovoljci v preteklih dveh tednih opravili dva velika skupinska popisa velike uharice in mnogo individualnih opazovanj oz. poslušanj.

Zborno mesto nam omogoči, da se razporedimo zgolj po zaslugi ekstremne zbranosti vseh popisovalcev.
Foto: Claudio Bearzatto

Gugalnica – že 19. leto zapored (Regijski park Škocjanske jame, 3. marec 2017)

Gugalnice, skupinskega popisa velike uharice na Krasu se je letos udeležilo 171 prostovoljcev, ki so v enem večeru na 46 popisnih točkah zabeležili 9 različnih pojočih samcev velike uharice. Pokritost je bila letos tako dobra, da smo lahko nekaj samcem sledili pri večernih premikih med različnimi točkami, kar je poslastica dela v skupini. Veliko uharico je tako letos slišalo kar 41 udeležencev.

»Vsako leto pred Gugalnico imam tremo, saj vem, da na popis pride veliko ljudi, uharic je pa malo. Ampak tudi letos so me povsem prevzeli z njihovo dobro voljo in entuziazmom.« je povedal Tomaž Mihelič, koordinator akcije.

Skupinski popis velike uharice na Štajerskem (Ljubečna, 11. marec 2017)

Preteklo soboto so se ob skupinskem popisu velike uharice prostovoljci zbrali tudi na Štajerskem. Na 17 popisnih točkah so zabeležili 10 pojočih samcev velike uharice, skupaj pa se je na popisu zbralo 55 prostovoljcev. V nedeljo sta ob individualnem obisku dveh gnezdišč bila zabeležena še 2 pojoča samca, kar je skupno število povečalo na 12 pojočih samcev.

»Udeleženci popisa so bili navdušeni in nekateri so z iskanjem pojočih samcev želeli nadaljevati tudi naslednji večer!« je navdušeno dodal Matej Gamser, organizator akcije na Štajerskem.

Aktiven kamnolom z veliko stroji je poskrbel za precej filmsko sceno in “našemil” se je tudi tamkajšnji samec velike uharice. Brez skrbi, stroji (še) niso oživeli!
Foto: Nina Golnar

Postani varuh velike uharice!

Na točkah, kjer smo potrdili prisotnost samca, nas ne čaka več veliko dela. Konec pomladi bomo tam preverjali prisotnost mladičev, kar je v veliki meri že domena varuhov velike uharice. Če se želi kdo aktivno priključiti tej skupini, ga vabimo, da se nam pridruži. To je zelo neformalno združenje vseh, ki želijo na različne načine prispevati k varstvu uharice, od iskanja novih gnezdišč, do preverjanja gnezditvene uspešnosti že znanih. Za več informacije se lahko obrnete direktno na Tomaža.

Vsem prostovoljcem in varuhom velike uharice se za udeležbo, sodelovanje in nesebičen trud iskreno zahvaljujemo.

Vabilo na Gugalnico 2017- skupinski popis velike uharice

V veliko veselje nam je, da vas ponovno lahko povabimo na Gugalnico, družabni skupinski popis velike uharice. To je dogodek, kjer se že vrsto let prelivata znanje in pozitivna energija, ki jo uporabimo za učinkovitejše varstvo vrste. Na popisu združimo koristno s prijetnim, zato vsak od udeležencev doprinese, da lahko preiščemo večje območje in nam je druženje po popisu prijetnejše.

2017_20_2_gugalnica_cover

Dogodka se lahko udeleži prav vsak, saj popis velike uharice ne zahteva veliko predznanja. Vse potrebno vas naučimo pred popisom, letos pa smo za tistega, ki bo želel pripravili tudi podrobnejša navodila izvedbe popisa. Tisti, ki dogodka ne poznate, si preberite i-Gugalnico2017.

Gugalnica bo na Krasu letos potekala v petek, 3. marca 2017, popoldan. Zborno mesto bo ob 16.30 pri Škocjanskih jamah (rezervni »vremenski« datum en teden kasneje).

Popis je letos organiziran skupaj s Parkom škocjanske jame, zato bomo zopet na izjemni lokaciji. Na popisu se bomo razkropili po Krasu, nato pa spet zbrali na predavanju, kjer bodo povzete aktualne novice na področju poznavanja in varovanja velike uharice. Omogočeno bo tudi, da boste v parku lahko prespali. Kot vsako leto, tudi letos priskrbimo za poslastico. S tem pa ne mislimo samo zakuske po popisu. Letošnja poslastica se imenuje: Pogled s sovjimi očmi! Po predavanju si boste namreč lahko ogledali predstavitev pestre palete nočnih daljnogledov in termovizije in zadeve lahko tudi praktično preizkusili. Priložnost da vsaj enkrat v življenju izkusite, kako vidijo sove, in kaj v praksi pomeni termovizija.

2017_20_2_popis_fotoSlavkoPolak

Zaradi koordinacije popisa vas naprošamo, da se na popis prijavite na e-mail: tomaz.mihelic@dopps.si, nato pa vam bomo poslali natančnejša navodila za udeležbo dogodka.

logo_dopps2017_20_2_logoPSJ

Vabilo na skupinska popisa velike uharice

Štajerska in Dolenjska sekcija DOPPS vabita na družabni skupinski popis velike uharice ta konec tedna. V petek (18.3.2016) popoldan bo popis potekal na Celjskem, v soboto (19.3.2016) pa v Beli Krajini, ki ga organiziramo skupaj s Krajinskim parkom Kolpa. Oba popisa sta izjemno pomembna z vidika poznavanja populacije velike uharice v Sloveniji.

20160314_Gugalnica (2)

Velika uharica (Bubo bubo),
foto: Tomaž Mihelič

Dogodka se lahko udeleži prav vsak, saj popis velike uharice ne zahteva nobenega predznanja. Novinci dobijo osnovne informacije pred popisom, na terenu pa se priključijo izkušenejšim popisovalcem. Tisti, ki dogodka ne poznate, si preberite i-Gugalnico.

Na obeh lokacijah bo popis potekal v popoldanskih in večernih urah. Zborno mesto bo v petek pri Celju, v soboto pa pri Črnomlju. Zbrali se bomo ob 16h, razdelili v skupine in izvedli popis v večernem mraku. Po popisu se bomo ponovno zbrali, kjer bomo zbrali podatke in imeli kratko predavanje o veliki uharici, sledi pa že tradicionalno druženje.

Zaradi organizacije popisa in zakuske po akciji se je na popis potrebno prijaviti koordinatorjem popisa, prijavljenim pa bomo poslali tudi natančnejša navodila glede popisa in udeležbe.

Za popis na Štajerskem se prosimo prijavite na naslov matej.gamser@gmail.com (051 235 375), za popis v Beli Krajini pa na naslov gregor.bernard@siol.net (041 830 463)

Tomaž Mihelič, vodja popisov velike uharice, je za popis povedal »Z izrednim zanimanjem pričakujem popis na Štajerskem in v Beli krajini. Štajerska je regija, kjer smo v zadnjem času odkrili rekordno število novih gnezdišč te vrste, tako da se je številka povzpela že čez 40 in zagotovo bo presenečenj na letošnjem popisu veliko. V Beli krajini pa bomo pisali predvsem po nepopisanem listu, a z veliko gotovostjo sporočam udeležencem, naj ne zamudijo priložnosti in se priključijo skupini, ki bo prvič odkrila veliko uharico v Beli krajini.«

20160314_Gugalnica_VU logotipi

Gugalnica – skupinski popis velike uharice

Vabilo na Gugalnico – skupinski popis velike uharice

??????????V veselje nam je, da vas ponovno lahko povabimo na Gugalnico, družabni skupinski popis velike uharice. To je dogodek, kjer se že vrsto let prelivata znanje in pozitivna energija, ki jo uporabimo za učinkovitejše varstvo vrste. Na popisu združimo koristno s prijetnim, zato vsak od udeležencev doprinese, da lahko preiščemo večje območje in nam je druženje po popisu prijetnejše. Letos so se ravno zaradi vaše pomoči pri varstvu velike uharice zgodili veliki premiki o čemer vam bomo z veseljem poročali.

Dogodka se lahko udeleži prav vsak, saj popis velike uharice ne zahteva veliko predznanja. Vse potrebno vas naučimo pred popisom, letos pa smo za tistega, ki bo želel pripravili tudi podrobnejša navodila izvedbe popisa. Tisti, ki dogodka ne poznate, si preberite i-Gugalnico.

Gugalnica bo na Krasu letos potekala v petek, 4. marca 2016, popoldan. Zborno mesto bo ob 16.30 pri Škocjanskih jamah (rezervni »vremenski« datum pa je 11. marec ob istem času).

Po popisu letos sledi poslastica, saj bomo večerno predavanje izvedli v novih prostorih Naravnega rezervata Škocjanski zatok in kakor se za na novo odprte prostore spodobi vas bomo prijazno pogostili. Omogočeno bo tudi, da boste v centru lahko prespali, zjutraj pa vas povabimo na prijazen voden sprehod po na novo odprtem rezervatu. Priložnost, ki se vam ne ponudi vsak dan v življenju, zato je ne zamudite. Za priokus je priloženih nekaj fotografij.

2016_24_2_nrsz_kolaz

Tomaž Mihelič, koordinator popisa je ob dogodku povedal »Vesel sem vseh premikov, ki so se zgodili v letošnjem letu. Od posveta o nevarnih daljnovodih, kjer smo si zadali korake, ki se bodo kot kaže realizirali že kmalu s sanacijo smrtonosnih drogov okrog prav vseh kraških gnezdišč, pa do prenosa znanja in vzpostavitve varuhov na Hrvaškem, kjer imajo še veliko večjo populacijo uharic. Tu je še zgodba o Pavletu, prvi slovenski uharici spremljani s telemetrijo…«

Zaradi lažje koordinacije popisa vas naprošamo, da se na popis prijavite na e-mail: tomaz.mihelic@dopps.si, nato pa vam bomo poslali natančnejša navodila za popis.

Prvi skupinski popis ptic Pohorja je za nami

Od petka, 10. aprila 2015, pa do nedelje, 12. aprila 2015, smo se združili prostovoljci DOPPS in s skupnimi močmi popisali nekatera za ptice pomembna območja na Pohorju. Ob lepem vremenu se nas je zbralo kar nekaj in tako združilo prijetno s koristnim.

2015_14_4_pohorje_skupinski_tomazmihelic

Udeleženci prvega skupinskega popisa na Pohorju 2015.
foto: Tomaž Mihelič

Pohorski gozdovi so dom mnogih skrivnostnih in ogroženih vrst ptic

S popisi, kot je bil ta pretekli vikend, želimo na društvu zbrati podatke o številčnosti in pojavljanju nekaterih redkih in ogroženih vrst ptic, prebivalk starih in umirjenih gozdov. Vrste, katerim smo namenili posebno pozornost, so divji petelin, ruševec, gozdni jereb, koconogi čuk, mali skovik, triprsti detel in črna žolna. Vsem vrstam je skupno to, da živijo zelo skrivnostno življenje odmaknjeno od ljudi, kar pa ob vse večjem pritisku ljudi na območju Pohorja danes za nekatere vrste predstavlja velik problem.

V treh dneh popisa smo prostovoljci zabeležili več kot 20 malih skovikov in 20 triprstih detlov ter zabeležili prisotnost divjega petelina na treh in ruševca na enem rastišču. Slabo odzivni so bili koconogi čuki, saj na več kot 70 popisanih točkah nismo zabeležili niti enega.

Popisa se je skupaj udeležilo 24 popisovalcev. Zahvaljujemo se jim za pomoč, čudovito družbo ter neprespane noči, ki so jih preživeli skupaj s skrivnostnimi pticami in namenili varstvu narave. Le z dobrimi podatki, informacijami ter voljo lahko v prihodnje kakšno stvar premaknemo na bolje! Skupaj se že veselimo prihodnjega popisa!

Ponovitev popisa bo v mesecu maju.

V mesecu maju bomo popis, katerega smo izvedli pretekli vikend, ponovili. S tem lahko dobimo kvalitetnejše podatke in zmanjšamo možnost napak. Že sedaj vas vabimo, da se nam na Pohorju pridružite med 15. in 17. majem. Zaenkrat bo dovolj, da si na svojem koledarju te datume označite in dopišete “Naredil bom nekaj zase in naravo” ali kaj podobnega. Več informacij pa kmalu. Lepo vabljeni!

Zagugali smo se

V petek, 13. marca 2015, in soboto, 14. marca 2015, se je 207 prostovoljcev udeležilo Gugalnice – skupinskega popisa velike uharice. Letošnjo Gugalnico bomo zaključili na Štajerskem in sicer v petek, 20. marca 2015.

Velika uharica (Bubo bubo) je največja vrsta sove v Evropi. Samice, ki so nekoliko večje od samcev, lahko čez krila merijo tudi več kot 1,5 metra. Svoje gnezdišče si velika uharica običajno izbere v skalni steni, ki je eden od ključnih elementov njenega običajno več kot 10 km2 velikega ozemlja. V Sloveniji smo do sedaj našli nekaj več kot 100 gnezd te karizmatične sove, vsakoletnih popisov velike uharice na Krasu in drugod po Sloveniji pa se udeležuje preko 200 prostovoljcev.

Gugalnice na Krasu se je udeležilo kar 174 prostovoljcev, foto: Bia Rakar

Gugalnice na Krasu se je udeležilo kar 174 prostovoljcev, foto: Bia Rakar

Gugalnica na Krasu

V petek, 13. marca 2015, smo organizirali Gugalnico na Krasu. Udeležba je bila rekordna, saj je na popisu sodelovalo kar 172 prostovoljcev, med katerimi tudi veliko novih, nadobudnih popisovalcev. Skupaj smo popisali 41 lokacij, na katerih smo potrdili prisotnost 8 samcev velike uharice. Poleg velike uharice so udeleženci na terenu slišali tudi lesno sovo, sokola selca, sloko, žerjave. ….

Letos smo se prvič »zagugali« tudi na Dolenjsekm

Tomaž Mihelič nam je prestavil nova odkritja s terena, foto: Bia Rakar

Tomaž Mihelič nam je prestavil nova odkritja s terena, foto: Bia Rakar

Popis velike uharice smo nadaljevali z Gugalnico na Dolenjskem, slednja je potekala v soboto, 13. marca 2015. 35 prostovoljcev je popisalo 11 lokacij/točk.

Popisu je sledilo predavanje varstvenega ornitologa Tomaža Miheliča, ki se z veliko uharico ukvarja že 25 let. Na predavanju nam je predstavil nova odkritja nova odkritja s terena, ki jih je vsako leto veliko, saj je vrsta že več let pod drobnogledom. Še vedno se kaže, da ima vrsta največ težav z vznemirjanjem na gnezdiščih in s smrtnostjo na električnih daljnovodih, razveseljivo pa je, da so se nekateri osebki prilagodili na alternativne lokacije gnezdišč, ki vrsti ponujajo dodatne možnosti za gnezdenje.…

Popisu sledi druženje, o katerem varstveni ornitolog Tomaž Mihelič, organizator Gugalnice, pravi: »Kljub temu, da je včasih veljal Kras za najboljše območje velike uharice v Državi smo vsako leto deležni novih odkritij na Štajerskem. Štajerska je bila vsaj kar se velike uharice tiče v preteklosti prezrta in tudi letos se nadejamo razveseljivih odkritij.«

Letošnjo Gugalnico bomo zaključili na Štajerskem in sicer v petek, 20. marca 2015, popoldan. Zborno mesto bo ob 16:30 na parkirišču Celjskega sejma v Celju. Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da se na popis prijavite. Prijave zbira Tilen Basle na naslov tilen.basle@dopps.si ali telefon 051 636 224. Vsi prijavljeni prejmejo natančna navodila v sredini tedna. Lepo vabljeni!

Več fotografij s popisa si lahko ogledate na naši FB strani: www.facebook.com/pticeDOPPS

Gugalnica 2015

Gugalnica je družabni skupinski popis velike uharice, največje evropske sove. Je dogodek, kjer se preliva znanje in pozitivna energija. Na popisu združimo koristno s prijetnim, zato vsak od udeležencev gugalnice doprinese, da lahko preiščemo večje območje in da nam je druženje po popisu prijetnejše.

Spet z veseljem najavljamo Gugalnico 2015 in vas vabimo, da se nam pridružite.

2015_2_27_velika_uharica_tomaz_mihelic_

Velika uharica.
foto: Tomaž Mihelič

»Vsako leto nas je več in letos bomo skupinski popis organizirali že na treh lokacijah. Začeli bomo z gugalnico na Krasu, nadaljevali pa na Dolenjskem in Štajerskem v prihodnjih dneh« je o letošnji Gugalnici povedal Tomaž Mihelič, organizator popisa.

Gugalnica bo na Krasu letos potekala v petek, 13. marca 2015, popoldan (rezervni »vremenski« datum je teden kasneje ob istem času). Zborno mesto bo ob 16.30 pri Škocjanskih jamah. Lahko si rezervirate kar oba dneva in če nam uspe že prvi petek, najdemo za drugega še kaj boljšega. Dogodka se lahko udeleži prav vsak, saj popis velike uharice ne zahteva nobenega predznanja, vse potrebno pa boste lahko izvedeli pred samim popisom.

»Tako kot v preteklih dveh letih so nam v Parku Škocjanske jame spet odstopili odlično lokacijo za druženje po popisu in letos bo spet zanimivo. Še sam sem presenečen, kaj vse se zgodi v enem samem letu varuhov.« še dodaja Tomaž.

Več in formacij v zvezi s popisom na Dolenjskem in na Štajerskem pa sporočimo v prihodnjih dneh.

Če želite izvedeti več o veliki uharici, naših raziskavah in trudu za njeno ohranjanje vas vabimo, da obiščete našo spletno stran.

Obveščamo vas, da bo popis velike uharice na Krasu potekal v petek 13. marca 2015.

Zaradi lažje koordinacije dogodka vas prosimo, da svojo udeležbo potrdite Tomažu Miheliču (tomaz.mihelic@dopps.si, 031-438-545)

Zborno mesto Gugalnice na Krasu

Zborno mesto Gugalnice na Krasu

Dodatne informacije o popisu velike uharice na Krasu. pdf
Sporočilo za javnost – Gugalnica 2015 .pdf