Bohinj

PREDSTAVITEV OBMOČJA

»Spoznati Bohinj! To pomeni dolgoletno iskanje in odkrivanje vedno novih skrivnosti. To pomeni tudi nenehno bogatenje. Ni res, da je Zlatorog skril ves svoj zaklad med sive pečine Bogatina. V resnici ga je raztresel vsenaokoli. Ne verjamete? Samo poglejte ob sončnem zahodu gor na grebene! Ulovite svetli preblisk kapelj, ki pršijo s previsnih pečin! Stopite poleti na visokogorski travnik ali jeseni med macesne! Zazrite se v globino tolmuna gorskega potoka! … Zlatorogov zaklad je namreč velik, nekdaj smo celo mislili, da je neizmeren. Danes vemo, da ni neizčrpen in večen. Prav vsi, Bohinjci in naši gostje, ga moramo varovati, saj ga želimo čim bolj nedotaknjenega izročiti svojim otrokom.« Le kdo bi bohinjski raj predstavil bolje kot vanj vedno zaljubljeni Tine Mihelič (v planinskem vodniku Julijske Alpe. Del 1, Bohinjske gore. Ljubljana: Sidarta, 1998).

TRAJNOSTNI PRIHODI

Zaradi prometne obremenjenosti Bohinja v poletnih mesecih, ko se tja zgrinjajo trume turistov in pohodnikov, si Občina Bohinj in Turizem Bohinj v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom prizadevajo k uvedbi trajnostne mobilnosti. Več o aktualnih možnostih v Bohinju si preberite na TUKAJ.

Iz Bohinjske Bistrice do jezera je po obeh bohinjskih dolinah na novo speljana krožna kolesarska steza, ki večinoma poteka po starih poteh in poljskih kolovozih (podrobneje glejte opis poti).

 

V Bohinju je veliko poti in tudi lepoto nižinskega dela boste doživeli veliko bolje, če se boste na pot odpravili peš. Lep primer za to je pešpot okoli Bohinjskega jezera.

 

 V Bohinj vozi redni avtobus iz Ljubljane, s katerim ste v dveh urah pri hotelu Zlatorog. Za nadaljevanje poti na Pokljuko v poletnih mesecih ob koncih tedna priporočamo t.i. hop on hop off avtobus, ki vozi iz Bohinja na Rudno polje.
 

Preverite povezavo do Bohinjske Bistrice iz vašega kraja TUKAJ in si organizirajte avtobusni, kolesarski ali peš obisk Bohinja.

 

Najbližja polnilna postaja: PP Bohinj, Ribčev laz 48, Bohinjsko Jezero (2 vtičnici).

 

 

OPIS POTI

Bohinjski kolesarski krog sledi novo postavljeni kolesarski poti v Bohinju. Začnemo v kampu Danica do kamor lahko pridemo z ŽP Boh. Bistrica. Skozi vas Brod se peljemo po Spodnji bohinjski dolini po poti pod Rudnico do Stare Fužine ob Bohinjskem jezeru. Tu sledi postanek z ogledom jezera in njegovega pritoka Mostnice, ki se tu šele umiri, potem ko s planine Vogar pridivja v dolino skozi znamenita korita. Priporočen postanek v planšarskem muzeju nas opomni, da so tu ljudje živeli od nekdaj in za svoj kruh trdo garali. Pot nadaljujemo po Zgornji bohinjski dolini do vasi Studor, ki je znana po kozolcih »toplarjih«. Od tu se kolesarska pot nadaljuje do Jereke, se spusti nazaj v Spodnjo bohinjsko dolino in kot bi mignil smo nazaj v našem izhodišču.

PTICE, NARAVA IN DRUGE ZANIMIVOSTI

Bohinj je del Triglavskega narodnega parka – lepot in zanimivosti mu vsekakor ne manjka. Če omenimo samo znameniti slap Savica, korita Mostnice, Bohinjsko jezero, »toplarje«. Na jezeru ste lahko pozorni tudi na ptice, npr. mlakarice in sive čaplje, povodni kosi pa vas lahko presenetijo že pod mostom pri cerkvi sv. Janeza Krstnika. Vse naokoli je veliko rjavih srakoperjev, pogorelčkov – oboje boste zagotovo videli v Stari Fužini. V večernih urah lahko v velikih skalah nad studorskimi »toplarji« slišite tudi veliko uharico. Če se proti Pršivci ali Voglu zazrete s pomočjo dobrega daljnogleda ali teleskopa, pa boste nemara uzrli tudi planinskega orla.

PRIPOROČENA OPREMA

Daljnogled