Jezero Komarnik

PREDSTAVITEV OBMOČJA

Jezero Komarnik ima dolgo zgodovino, saj je bilo prvič omenjeno že v 16. stoletju. Takrat so ga lastniki bližnjega gradu Hrastovec uporabljali za gojenje rib, ki so bile v tistih časih pomemben vir hrane. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so ga z zahodne strani obdali z visokovodnim nasipom in ga preuredili v akumulacijo za zadrževanje visokih voda. Jezero leži južno od magistralne ceste od Pernice proti Lenartu, približno dva kilometra pred Lenartom.

TRAJNOSTNI PRIHODI

Dostop s kolesom priporočamo le okoličanom in tistim, ki se podajo na kolesarjenje po Slovenskih goricah in uporabljajo kolesarsko zahtevnejše stranske ceste. Kolesarjenje po regionalni cesti iz smeri Maribora je zaradi gostega prometa prenevarno.
 
 
Obhod in opazovanje jezera je možno po naravoslovni učni poti s pojasnjevalnimi tablami in opazovalnicami.
 
 
Iz Maribora vozi medkrajevni avtobus proti Lenartu, izstopite pa na avtobusni postaji pred bivšim hotelom Črni les v neposredni bližini jezera. Do Maribora seveda lahko pridete tako z avtobusom kot tudi vlakom.
 
 
Najbližja polnilna postaja: Ruperce 13, Pernica (2 vtičnici)
 
 

OPIS POTI

Pot okoli jezera Komarnik je najbolje začeti izpred bivšega Hotela Črni les, kamor se lahko pripeljete z medkrajevnim avtobusom ali avtomobilom. Iz smeri Maribora je tik pred hotelom prehod za pešce in avtobusna postaja, od koder se napotite čez travnik do brvi, po prečkanju katere vas pot vodi na visokovodni nasip. Za obhod jezera boste potrebovali približno dve uri.

ŽIVALSKE IN RASTLINSKE VRSTE

Jezero Komarnik je pomembno zatočišče za številne gnezdeče kot tudi seleče se vrste ptic. V pomladnih in poletnih mesecih na jezeru gnezdijo mali in čopasti ponirki, mlakarice, čopaste črnice in sivke, na selitvi pa številne druge vrste rac, tukalic ter pobrežnikov. V trstičju ob jezeru gnezdijo čapljica, rakar, močvirska in bičja trstnica. Na jezeru gnezdi labod grbec in v zadnjih letih tudi siva gos. Pozorno opazujte okoliške njive in travnike, kjer se posebno v času selitve pojavlja veliko vrst ptic. V gozdu na vzhodni strani med drugim gnezdita tudi pivka in belovrati muhar.

V jezeru Komarnik so primeren življenjski prostor našle številne dvoživke in nekateri plazilci. Tukaj so odkrili redkega vodnega hrošča obrobljenega kozaka, število kačjih pastirjev pa dosega okoli 30 vrst. Najdemo lahko zelo redko vidro in pogostejšo, a v naših krajih tujerodno pižmovko. Veliko je rastlinskih vrst, med drugimi blatnik, vodni orešek in ščitolistna močvirka.

PRIPOROČENA OPREMA

Daljnogled in teleskop.